Életmód

40 nomád család őrzi a rénszarvas tenyésztő ősi mongol törzs hagyományait

A Tsaatan törzs a világ egyik utolsó nomád rénszarvas tenyésztő népcsoportja

A civilizáció terjeszkedése a földkerekség sok részén magába olvasztotta a nomád népeket, akik közül egyre kevesebben vannak olyanok, melyek a világtól elzárva, ősi hagyományaik mentén élik mindennapjaikat.

nomad1

Talán nem szorul magyarázatra, milyen nagy veszteség lenne az emberiség számára, ha ezek a nomád törzsek végleg eltűnnének a Föld színéről.

nomad8

Közéjük tartozik egy különös népcsoport Észak-Mongóliában. A Tsaatan. Létük a rénszarvasokra „épül”.

nomad10

A kétezer méter tengerszint felett magasodó hegyekben, völgyekben és tajgákon vándorló mintegy 40 család túlélése majd minden szempontból a rénszarvasoktól és az időjárástól függ.

nomad3

A téli időszakban gyakran mínusz 50 fok alá süllyed a hőmérséklet, de a többi évszakban is hűvös van.

nomad5

A családok tökéletes összhangban élnek a természettel. Ma is ősi hitük szerint élnek, őrzik a tűz, a természetfeletti erők, a jó és gonosz szellemek titkait, tisztelik embertársaikat.

nomad9

A törzs tagjai egyedülálló módon háziasították a rénszarvasokat. Az állatok hátasként és tejelő háziállatként szolgálnak. Az állomány folyamatosan csökken, és ez alaposan nehezíti a törzs életkörülményeit.

nomad6

Fő bevételi forrásuk elsősorban a turizmusból származik. A kíváncsiskodó emberek némi fizetség ellenében fotózhatják őket, illetve megvehetik kézműves remekeiket: Rénszarvas prémeket, kabátokat, táskákat, szőnyegeket, cipőket és apró kütyüket.

nomad7

A Boredpanda cikkéből az is kiderül, hogy a Tsaatan törzs a világ egyik utolsó nomád rénszarvas tenyésztő népcsoportja, akik hisznek a közösség összetartó erejében, és e gondolat mentén élik mindennapjaikat.

nomad2

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik