Virágzó vidékünk

Csodatevőnek tartják a kemecsei Szputnyik-kút vizét

A helyiek egyszerűen gyógyító csodavíznek tartják.

Kemecse artézi kútjáról, a Szputnyik-kútról az a hír járja a környéken, hogy a vize csodát tesz azzal, aki rendszeresen issza. A kisváros apraja-nagyja az artézi kút vizét is fogyasztja rendszeresen vagy alkalmanként annak átadása óta.

Hazánk gyógyvizeinek jótékony hatása 8 területen is mutatkozik
Nyolc nagyobb csoport létezik, érdemes megismerni.

A kút története

A Szputnyik kút vize 513 méteres mélységből tört a magasba 1958-ban, a nagy nyomás következtében magától lövellt fel egy méter magasba 320 literes percenkénti vízhozammal. Innen származik a Szputnyik-víz, Szputnyik-kút elnevezés, hisz a víz a lakók asszociációja szerint akár a korabeli szovjet rakéta, a Szputnyik, úgy száguldott az ég felé. A falu akkori vezetősége pedig elérte, hogy a település ingyen kapja meg a kutat.

A kútnak és történetének legjobb ismerője Lucza János, a helytörténeti gyűjtemény vezetője, több rangos elismerésben részesült helytörténész.

A fúrók eredetileg nem vizet, hanem kőolajat kerestek itt is és a környéken is, de munkájuk csak ezen a helyen járt eredménnyel. Viszont nem kőolaj, hanem „csak” a 36 fokos termálvíz tört a magasba

– mondta el a történész.

Geológiai okokra vezethető vissza a termálvíz jelenléte, törésvonal lehet a mélyben, hisz itt fut végig a Kisvárda-Kemecse-Sóstó-Hajdúszoboszló földalatti ér, valamint a vizes-lápos Rétköz és a homokos Nyírség épp azon a területen találkozik.

Legenda vagy valóság?

A helyiek és a környékbeliek ódákat zengenek a víz pozitív élettani hatásairól. Van, aki csak ezt issza, ebben főz és mos, hajat is. Volt rá példa, hogy a lázas gyereket Szputnyik-vízben fürdették, és állítják, hogy hamarabb gyógyult meg tőle. Van, aki vallja, hogy a gyomorfekélyét ez a víz gyógyította meg. Jó savtúltengés esetén, a különböző gyomor- és bélbajokat is megszünteti, ugyanakkor húgyúti és alsó légúti panaszokra is használják, akár ivókúraként is.

„Az összetevőket tekintve kitűnő, nátrium-kloridos víz. Nitrokarbonátos, ami ugyan gyakorinak mondható, de a kemecsei azon vizek csoportjába tartozik, amelyik sok kísérő, nagyon értékes ásványi anyagot tartalmaz. Jodid, fluorid és vastartalma figyelemre méltó

– nyilatkozta Göőz Lajos egyetemi professzor, geofizikai kutató az 1999-es és 2003-as laboreredményeket látva.

A víz szabad szénsav, magnézium és nitrogén-klorid, valamint hidrokarbonát tartalma is kiemelkedő, lúgos kémhatású pH-val rendelkezik.

Jótékony hatásának hamar híre ment a környéken is, sőt, Debrecenből és Miskolcról is járnak ide ballonokkal, azzal hordják haza a „csodavizet”. Ez a víz ugyanis jól tárolható, akár a kamrában is, nem igényel hűtést, napokkal később is ugyanolyan jó minőségű marad.

Váratlan fordulat

A vizet többször bevizsgálták már akkreditált laborokban, ez alapján nevezték már ásványvíznek, forrásvíznek is.

Nemrég azonban nem várt fordulatot vett a víz története. Az önkormányzat, ismeretlen bejelentő felszólítására, ismét bevizsgáltatta a forrásvizet, majd honlapján hírként közölte, hogy az nem kapta meg az ivóvíz minősítést, mivel a határérték felett tartalmaz bórt és arzént.

Örök nyarat idéző termáltó épült a Gyógyvizek Völgyében
Egészen egyedi a tó közepén magasodó fürdőház.

Makkai Katalin, helyi testnevelő tanárnő úgy véli, nincs alapja ennek a közleménynek, papírt senki nem látott még a vizsgálatról. Azt is elmondta, hogy ő évek óta, napi rendszerességgel fogyasztja a Szputnyik-vizet, semmilyen más ásványvizet nem iszik, főzni is ebben főz, és állítja, hogy minden, még a bab is feleannyi idő alatt puhul meg benne, mint a sima csapvízben.

Az egészséges életmód és táplálkozás elkötelezett híve vagyok, amihez nekem a Szputnyik-víz is hozzátartozik évek óta

– így a tanárnő.

A víz fogyasztásának mértéke nem csökkent sem a helyiek, sem a távolabbról érkezők körében azóta sem, amióta napvilágra került az újabb laboreredmény, jobban mondva az arról szóló hivatali közlemény.

A lakosok szkeptikusak a legújabb vizsgálattal szemben, még a hivatal dolgozói között is van, aki egy rosszakaró kezét látja a dologban – a nevét nem vállalva a nyilvánosság előtt.

Dr. Gerzon László háziorvos szerint eddig még senki nem fordult hozzá panasszal a vizet rendszeresen fogyasztók közül, sőt maga is lelkes híve a kemecsei Szputnyik-víznek.

Lucza János nyugdíjas történész humorral reagált a legújabb vizsgálati eredményre, amelyet egyébként ő sem látott:

A sör és a pálinka sem minősül ivóvíznek, mégis mindenki előtt ismert jótékony hatásuk. Komolyra fordítva a szót, amióta ez a víz a felszínre került, soha senki nem számolt be semmilyen káros mellékhatásról, éppen ellenkezőleg

– mondta.

Magam is kipróbáltam a helyiek csodavizét, és elsőre elnyerte a tetszésem. Persze az ízét meg kell szokni, mint minden egyéb forrás- vagy ásványvízét is, kissé szénsavas-vasas ízéhez hasonlót a parádóhutai Clarissa-forrásnál kóstoltam.

A polgármestert vagy más, a vizsgálati eredményekről nyilatkozó személyt nem sikerült elérni az ügy kapcsán. Az ÁNTSZ illetékeseit telefonon és e-mail-ben is több alkalommal kerestük, de válaszuk a cikk megjelenéséig nem érkezett meg. Mihelyst ez megtörténik, frissítjük cikkünket.

Kiemelt kép: Kölcsey Televízió

Kincsnek tekintik a gyógyvizet Berekfürdőn
25 éves önállóságát ünnepli a nagykunsági település.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik