Mozaik

Visszatértek a darvak az alföldi pusztára

Február elején visszatértek a darvak a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti Fehértó részterületére. Jelenleg több mint négyszáz példány tartózkodik a térségben, írja weboldalán a nemzeti park.

December közepén alig láttak arrafelé darvakat, mivel az aszályos ősz miatt a tómeder teljesen kiszáradt. Azóta azonban többször is esett jelentős mennyiségű hó, amely az utóbbi hetek tavaszias időjárásának hatására megolvadt, így most a Fehér-tó medrének szinte teljes területét víz borítja. A sekély víz ideális éjszakázóhelyet jelent a darvak számára.

Táplálkozni a környező földekre járnak, ahol a tavalyi betakarítás során elszóródott kukoricamagokat szedegetik. Inni és éjszakázni nemcsak a Fehér-tavon, hanem a közelben található három kisebb szikes tavon is tudnak.

Fotó: MTVA bizományosi – Faludi Imre

Jelenleg a Fehér-tó környéke a darvak legészakibb telelőhelye a Kárpát-medencében. A nagy madarak döntő többsége Afrika északi részén és a Közel-Keleten tölti a telet, de mindig maradnak csapatok Európa déli részén is, melyek aztán a felmelegedés hatására északabbra mozdulnak. Ha az időjárás ismét hidegebbre fordul, akkor újra délebbre költözhetnek.

Hortobágyi darumese nemcsak gyerekeknek
A rajzfilm játékosan tanít a védett madarak és természeti értékek megóvására.

Az enyhüléssel együtt a fagyhatáron mozgó nagy lilikek is megjelentek Kardoskút térségében. A napokban már 6500 példányt számoltak össze, melyek napközben az ősszel lelegeltetett és mostanra már megeredt gyepekre járnak táplálkozni. A nagy lilikek között színező elemként a vörösnyakú ludak és apácaludakat mintegy félszáz nyári ludat és egy-két kis liliket is megfigyeltenk. Récék szintén tartózkodnak a térségben, számuk most mintegy 700-ra tehető. Többségük tőkés réce, de lehet látni fütyülő, csörgő és nyílfarkú récéket is a csapatokban.

Kiemelt kép: MTVA bizományosi/Faludi Imre

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik