Mozaik

Világraszóló bravúrt ért el egy tokaji aszú

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
A pompás bor a szakértők szerint kiváló egyensúlyú, elmondhatatlanul harmonikus és kifinomult, gyönyörű, vibráló savakkal.

Maximális 100 pontszámot kapott egy tokaji aszú a világ egyik legismertebb borkritikusától – írta a Vince.hu.

A páratlan eredmény hatalmas esély a pincészetnek és az egész magyar borágazatnak egyaránt.

A borászat közleménye szerint a kiemelkedő pontszámok nemcsak az ország legjobb édes borainak rangjára emeli a bort, de világviszonylatban is felhívja a figyelmet a Tokaji borvidékre. Suckling segédszerkesztője, Andrii Stetsiuk egy exkluzív, vertikális online kóstolón vett részt a birtokigazgatóval, Mészáros Lászlóval és Christian Seely-vel, a pincészetet tulajdonló AXA Millésimes igazgatójával.

A több mint 30 bort felvonultató este csúcspontja a 2009-ig visszanyúló Disznókő Eszencia kóstolósor volt, amit a szakértők az életben egyszer adódó, különleges élményként jellemeztek.

James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakírója és csapata a Disznókő Tokaji Eszencia 2013-at a maximális 100 pontra értékelte.

A varázslatos nedűről szuperlatívuszokban írtak a hozzáértők. Többek között hangsúlyozták, hogy hihetetlen bor az elmúlt évtized egyik legjobb évjáratából. Rendkívüli, csodás, kifinomult. Az aromák széles spektrumát ötvözi: aszalt csonthéjas- és trópusi gyümölcsök, virágos illat, az oolong tea, a bergamott, kardamom és kurkuma jegyei mind felfedezhetők benne.

Egy másik Disznókő tétel is magas pontszámot kapott a bírálókról: a Tokaji Eszencia 2012-t 97 ponttal jutalmazták. James Sucklingék a közelmúltban egy magyar vörösbort is nagyra értékeltek. Az egri bor olyan magas pontszámot kapott tőlük, amilyet korábban még egyetlen magyar vörösbor sem.

Kapcsolódó
Taroltak a magyar borok a világ egyik legtekintélyesebb borversenyén
Az eredménylista alapján a magyarok végül 4 platina-, 9 arany-, 57 ezüst- és 70 bronzéremmel végeztek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik