Mozaik

Ezt tette a csernobili sugárzás az énekesmadarakkal

Gian Marco Benedetto / ANADOLU / Anadolu via AFP
Gian Marco Benedetto / ANADOLU / Anadolu via AFP

A fokozott sugárterhelés komoly nyomot hagyott a csernobili atomerőmű körül létesített zárt zónában élő énekesmadarakon – állapították meg finn kutatók.

A Jyvaskyla Egyetem munkatársai a környéken élő széncinege és a kormos légykapó populációt vizsgálták és összevetették az erősen szennyezett területen élőket a kevésbé érintett környezetben élőkével, írja az Index az IFL Science cikkére hivatkozva.

Sameli Piirto és kollégái megállapították, hogy tetten érhető a sugárzás okozta stressz: a szennyezett területeken kevesebb madár fészkel. Az itt élők étrendjében viszont többféle rovar mutatható ki. Az énekes madarak emésztőrendszerében élő mikrobiomokat összehasonlítva megállapították, hogy ugyanazok a baktériumok fedezhetők fel bennük, de a kimutatható baktériumok mennyiségi arányai eltolódtak.

A finn kutatók megállapításai finom eltéréseket találtak, de egy 2011-es kutatás sokkal ijesztőbb végkövetkeztetésre jutott: 48 különböző fajhoz tartozó félezer madár mérése alapján arra jutott, hogy a lezárt zónában élő madarak agya és feje is kisebb és valószínűleg kognitív képességei is rosszabbak szerencsésebb környéken kikelt társaiknál.

Kapcsolódó
Először láttak ilyen állatot Csernobilban
Egyelőre több a kérdés, mint a válasz vele kapcsolatban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik