Mozaik

Két vitorlásverseny nyitja meg a Kékszalag Fesztivált

wikimedia commons
wikimedia commons
Az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj július 18-án 9 órakor rajtol el Balatonfüredről, de a Kékszalag Fesztivál eseményei már ezen a hétvégén, július 13-án elkezdődnek.

A Kékszalag Fesztivál idei nyitóprogramja a július 13-án rajtoló Fehér Szalag vitorlásverseny, a tó keleti medencéjét megkerülő megmérettetésre 300 hajót várnak a szervezők – írta a turizmus.com.

Nem kevésbé izgalmas a július 14-én elinduló 17. Kékpántlika Nagydíj, az ifjúsági hajóosztályoknak szervezett eseményen 12-18 éves gyerekek mérik össze tudásukat. A délután során gyerekprogramokkal, animátorokkal várják vissza az érdeklődőket a balatonfüredi Kékszalag Portba. Egy nem mindennapi eseményt is beiktattak, 16 órakor indítják el a vitorlás olimpiai csapatot, Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt Marseille-be.

Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyének története 90 évre nyúlik vissza. Az első eseményt 1934-ben, 22 indulóval rendezték meg, az idei, július 18–20. között zajló versenyre 550-600 hajót várnak, fedélzetükön mintegy 2800 versenyzővel.

A légvonalban 155 kilométeres távot a gyorsabb hajók 5 óra alatt teljesítik, a kisebb hajóknak akár 48 órára is szükség lehet a befutáshoz.

A versenyen 30 kategóriában 750 díjat adnak át, végig lesz tehát miért küzdeni. Minden érdeklődőt várnak a díjkiosztóra, a Balatonfüred központjában lévő Gyógy téren július 20-án, 18 órától.

Kapcsolódó
Félezer vitorlás szeli majd a habokat a Kékszalagon
90 éves hagyománya van a versenynek.
Olvasói sztorik