Mozaik

Balaton-vető: ez okozhatta a földrengést

Facebook / Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium
Facebook / Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

Kedden a késő esti órákban földrengés volt a Somogy vármegyei Balatonkiliti határában, és mostanra már azt is tudni vélik a kutatók, hogy mi okozhatta ezt.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma a Facebookon azt írta, a magyarázat a Balaton környezetének földtani felépítésében rejlik.

Mint írták: a Balaton vize alatt néhány méternyi laza iszapos üledék található, amely az utolsó eljegesedés után, mintegy 15 ezer év alatt rakódott le. Ez alatt pedig olyan üledékek találhatók, amelyek a Pannon-tóban, mintegy 8–8,5 millió évvel ezelőtt képződtek. Néhány száz méteres vastagság alatt ezeknél idősebb képződmények építik fel a kérget

A mélyebben levő rétegeket nehéz vizsgálni, de a sekélyebb rétegek alapján következtethetünk a mélybeli szerkezetre is. A Balaton vize alatti terület földtani felépítését számos kutatási program, köztük az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék vízi szeizmikus mérései vizsgálták. A vizsgálatok alapján a Balaton alatt több ÉK-DNy-i irányú, a parttal párhuzamos vetőzóna húzódik, amely metszi a Pannon-tó üledékes kőzeteit, de a laza fiatal iszapos üledékben nem látszik igazán, magyarázták.

A kutatók szerint a vetők mozgása olyan, hogy a két kőzetblokk a földfelszínnel párhuzamosan mozgott el egymás mellett: ezeket a vetőket eltolódásnak nevezik. Mivel a Balaton alatt több ilyen eltolódásos zóna húzódik, és egy jelentős található a parttól körülbelül 10 kilométerre DK-re – ezt Balaton-vetőnek is nevezik, bár nem a tó alatt, hanem mellette húzódik. Ezt a vetőt már más módszerekkel is vizsgálták, és kiderült, hogy egy igen fontos szerkezeti határt jelent: a két oldalon jelentősen eltérnek a földtörténet középidejéből és a harmadkorból származó kőzetek. Az elkészített felszín alatti rétegeket mutató térképek alapján Balaton-vetőt délnyugat felé egészen az Alpokig követhetjük, ahol szintén egy igen fontos lemeztektonikai határt alkot. A Balaton-vető mentén a mozgás iránya többször változhatott, és fiatal aktivitására már korábbi munkák is következtettek.

Valószínű, hogy ezen egymással és a parttal is párhuzamos eltolódások közül mozdulhatott meg valamelyik. Az sem kizárt, hogy az eltolódásokkal kis szöget bezáró normálvető aktivitásával van dolgunk: ilyen kisebb vetőket a balatoni vasút bevágásában, a balatonakarattyai kanyarban figyeltek meg és dokumentáltak Lóczy Lajos és munkatársai

– jelezték.

Hozzátették ugyanakkor: természetesen a végleges válaszra további vizsgálatok szükségesek – azaz folytatni kell a földrengések monitorozását és elemzését.

Arra egyébként a szakemberek számítanak, hogy egy 4,5-5-ös földrengés bármikor lehet a Tapolcai-medencében.

Kapcsolódó
Geológus: hazánkban is küszöbön állhat egy ötös, hatos földrengés
Kutatják, hogy előre jelezhetőek-e és ha igen, mennyivel a földrengések.  
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik