Mozaik

Mit kell tenni, ha pénztárcát találunk?

Megtarthatom a talált tárgyat?

Előfordulhat, hogy az utcán, a buszon találunk egy pénztárcát, telefont, nyakláncot vagy egyéb tárgyat. Mi a teendőnk vele? Ezt foglalta össze az Érthető jog oldal.

A talált tárgyak esetén a Polgári Törvénykönyv tartalmazza a pontos szabályokat.

A törvény értelmében annak, aki elveszett dolgot talál, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy azt a tulajdonosa visszakaphassa.

Hogyan kerülhet vissza a talált tárgy a tulajdonosához?

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy a találástól számított 8 napos határidőn belül kell a talált tárgyak átadásáról gondoskodni.

A megtaláló a talált tárgyat átadhatja a

  • a dolog elvesztőjének, tulajdonosának vagy
  • annak, aki igazolja, hogy jogosult azt átvenni vagy
  • a találás helye szerinti jegyzőnek.

Tehát, ha például az utcán tárcában ott vannak a tulajdonos iratai, akkor neki is odaadhatjuk személyesen. Vagy van, aki a közösségi médiában posztolja a tárgyat, így sikerült megtalálni a tulajdonost.

De ha ezzel nem szeretnénk/tudunk foglalkozni, akkor a találás helye szerinti polgármesteri hivatalban leadhatjuk.

Ha pedig a megtaláló inkább a hivatalos szervekre bízná a dolgot, a talált tárgyak fő szabály szerint a találás helye szerinti polgármesteri hivatalban adhatók le.

Más a helyzet, ha buszon, hivatalban vagy múzeumban találunk valamit.

A törvény értelmében a „közönség számára nyitva álló épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén talált dolgot a találó köteles az üzemeltető alkalmazottjának késedelem nélkül átadni”. Tehát például ügyfélszolgálati irodában kell leadni, ezután az üzemeltető feladata, hogy a tulajdonost értesítse, és átadja neki a dolgot, amennyiben a tulajdonos személye megállapítható. Az üzemeltető azután három hónapig köteles megőrizni az adott talált tárgyat, ha pedig nem tudja megőrizni (mert például olyan dolog, amit nem tudnak tárolni), a dolgot át kell adni a jegyzőnek. Három hónap elteltével a jegyző vagy az üzemeltető köteles értékesíteni azt a talált tárgyat, amelyért a tulajdonosa nem jelentkezett.

Mi történik, ha nem derül ki a tulajdonos személye?

Ha a tulajdonos személye nem állapítható meg, akkor a talált dolgot 3 hónapig őrzik. Ha az üzemeltetőnek nincs lehetősége a talált tárgyakat őrizni, akkor a jegyzőhöz kell azokat eljuttatnia.

Megtartható a talált tárgy?

A megtaláló akkor szerezheti meg a talált dolog tulajdonjogát, ha

  • megtett mindent annak érdekében, hogy a dolgot a tulajdonos visszakaphassa; és
  • a dolog tulajdonosa 1 éven belül nem jelentkezik a dologért.

De a tárgyat át kell adnunk 8 napon belül az arra jogosultnak vagy a jegyzőnek. A dolog tulajdonára csak akkor tarthat igényt, ha a tulajdonos nincs meg. Ilyen esetben a jegyzőnek való átadáskor kell nyilatkoznia, hogy igényt tart-e a dolog tulajdonjogára. Ha igen, és a tulajdonos nem kerül elő időben, akkor a jegyző a találónak adja ki a talált tárgyat. De a tulajdonjog megszerzéséhez el kell telnie 1 évnek úgy, hogy a tulajdonosa nem jelentkezik. Addig a tárgy használható, viszont nem terhelhető, nem elidegeníthető és a használatát sem lehet másnak átengedni.

A buszon, hivatalban stb. talált tárgyak esetében a tulajdonjogra nem tarthatunk igényt.

Mi a teendő, ha mi veszítettünk el valamit?

Érdeklődjünk a helyi jegyzőnél vagy a hivatalok, buszok stb. üzemeltetőinél. Egy éven belül jelentkezhetünk a tárgyért, ekkor a jegyző, vagy más illetékes személy köteles részünkre kiadni a dolgot, vagy annak pénzbeli értékét, ha időközben már értékesítésre került volna a sor. Egy év elteltével azonban az addig őrzött tárgyakat mindenképpen értékesíteni kell, és az ebből befolyó pénz az államot illeti meg.

Kapcsolódó
Azt hiszed, hogy a saját portádon azt csinálsz, amit akarsz? Tévedsz!
Zajok, szagok, árnyékok és egyéb zavaró tényezők a szomszédoktól.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik