Mozaik

Másnaposságra és gyermektelenségre is gyógyír a varázserejű petrezselyem

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A legenda szerint mindenképp, mert boszorkányos fűszernek tartották.

A petrezselyem a konyhakert egyik legszerényebb, mégis rendkívül sokoldalú fűszernövénye. Nem csak ízletes kiegészítője számtalan ételnek, de számos érdekesség, legenda is kapcsolódik hozzá. Egyszerre tartották pozitív, illetve negatív történések okozójának is a történelem során.

A görög mitológia szerint a petrezselymet az istennő Arthemisz teremtette meg, aki ezáltal szerette volna megáldani embereket egészséggel és hosszú élettel.

Az ókori görögök a petrezselyemtől remélték azt, hogy bármennyit ihatnak, nem lesznek másnaposak.

A rómaiak legendája szerint Juno istennő megparancsolta, hogy minden újszülött gyermeket fürdessenek meg petrezselyemlevélből készült vízben. A petrezselyem az istennő áldását hordozza, és biztosítja a gyermek életének hosszabbítását és egészségét.

Egy középkori történet szerint a boszorkányok gyakran használták a petrezselymet, hogy varázserejével szerelmi bűbájokat készítsenek. A legenda alapján a falu annyira félt a boszorkányok erejétől, hogy a biztonság kedvéért kivégezték a petrezselymet „túlzottan” használókat, és azóta is tartja magát a hiedelem, hogy a petrezselyem valódi varázserővel rendelkezik. Úgy gondolták, hogy nem szabad elfogadni petrezselymet senkitől, mert szerencsétlenséget okoz, mivel azt csak boszorkányok termesztik.

Az asszonyokhoz kötődnek egyéb babonák is, például, ha egy háznak a kertjében petrezselyem nő, arról azt gondolták, hogy ott a nő uralkodik. Vagy egy másik szerint, ha fiatalasszony petrezselyemmagot vet, ott hamarosan gyerek fog születni, illetve a petrezselyemfogyasztás elősegíti a gyermekáldást. Viszont az élesztővel kevert főzetét meg magzatelhajtásra tartották hatásosnak.

Ha átültetnék a petrezselymet, akkor szerencsétlenséget hozna, az eladósorban levő leány nem fog férjhez menni vagy valamelyik családtag meghal. Akkor is bajba lehet kerülni, ha valaki idegen ültet petrezselymet a mi kertünkbe.

Kapcsolódó
700 éve használt szíverősítő a petrezselymes-mézes bor
Az igazság így szól: a bor nem alkohol és az alkohol nem bor. A bor különleges nedű!
Olvasói sztorik