Mozaik

Óriási darázsfészket találtak az Országos Kékkör egyik szakaszán

Facebook/Porosz Péter
Facebook/Porosz Péter
Az információs táblára raktak óriási fészket a darazsak.

Az egyik túrázó a RPDDK – Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra nevű Facebook-csoportba töltötte fel a képeket és pontosan meg is határozta a helyszínt, hogy segítsen a többi túrázónak.

Óvatosan! Brutális darázsfészek a Somogysárd és Kaposmérő közötti szakaszon, a térképen jelölt helyen található Kékkör információs táblán

– írta bejegyzésében.

A lódarázs nyálból és fapépből építi otthonát, amelyet megrág és fészekké alakít. A darazsak ezeket a papírszerű építményeket olyan helyeken építik, ahol sok árnyékot és védelmet nyújtanak az időjárás viszontagságaitól. Egy tipikus darázsfészek hatszögletű sejtekből, külső borításból és egyetlen bejáratból áll.

A telet csak a megtermékenyített királynő éli túl, aki tavasszal fészket rak, hamarosan az utódai dolgozókká válnak, majd átveszik az új kaptár munkáját. A királynő további dolgozókat hoz létre, hogy bővítse a kaptárat, majd mielőtt meghalna, új királynőkből és hímekből álló szaporodó nemzedéket hoz létre, hogy újraindítsa az élet körforgását.

Az Agrárszektornak nyilatkozó szakember szerint a hőség hatására a rovarok intenzíven tudtak most elszaporodni és amennyiben ez a felmelegedés és idő előtti tartós meleg lesz a jellemző, fel kell készülni a darazsak nagyobb számú megjelenésére. A szakember hangsúlyozta, a jelenlegi helyzet eléggé aggasztó, augusztus végére ugyanis a darazsak tömeges megjelenése akár kritikus mértékre is eszkalálódhat.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik