Mozaik

Egymásnak esett Portofino dúsgazdag lakossága

Getty Images
Getty Images

Nemcsak a hőség, hanem a légkondicionálókra vonatkozó szigorú szabályozás is nehezíti az életet a bámulatos szépségéről ismert olaszországi Portofinóban, ahol a feszültség olyan szintre nőtt emiatt, hogy a szomszédok mostanra egymásnak is estek, írja a Guardian.

A mindössze 379 állandó lakossal rendelkező Portofino az ország leggazdagabb települése, amely mágnesként vonzza a világhírű sztárokat és milliárdosokat. Ezt mutatja, hogy múlt vasárnap Madonna is a helyszínen járt a Dolce & Gabbana által szervezett rendezvényen.

Mégsem erről beszél most senki a faluban, ahol a helyi rendőrség állandó nyomás alatt tartja a lakosokat, akik illegálisan szereltettek fel otthonaikban légkondicionálót.

Portofino 1935 óta részét képezi a regionális nemzeti parknak, és egészen néhány évvel ezelőttig tilos volt bármilyen légkondiconálót feltenni a színes épületekre. Mivel a nyarak egyre forróbbak, egy kicsit finomítottak ezen a rendeleten, így külön engedéllyel lehet klímában gondolkozni, ha annak a külső egysége nem rondít bele a településképbe, ami az alábbi galériánkban is látható, hogy mennyire látványos.

Galéria
Getty Images

Ezt a lépést viszont a jelek szerint sokan kihagyják. Idén január és május között 22 illegálisan felszerelt légkondit szúrtak ki a hatóságok, és további 15-öt június óta.

Matteo Viacava, a település polgármestere az olasz sajtóval közölte, a rendőrök már drónokkal is folytatnak vizsgálatokat.

A probléma télen kezdődött, amikor valaki akkora légkondit szereltetett fel magának, amely elfoglalta egy szűk utca jelentős részét. A nyarak egyre melegebbek, júliusban és augusztusban perzselőek. Nem akarjuk azt, hogy az emberek szenvedjenek, és ne tudjanak aludni a hőségtől. Mindannyian a légkondiktól függünk. De Portofino egy nemzeti parkban található, és el kell fogadni a szabályokat

– fogalmazott.

A Corriere della Sera szerint ez már feszültséget is okoz a településen, a lakosok ugyanis bosszúból jelentgetik fel a szomszédaikat az engedély nélküli klímák miatt. Vannak, akik úgy trükköznek, hogy festéssel próbálják álcázni az egységeket, mintha azok ott sem lennének.

Olyan esetről is tudni, amikor egy lakos ellátogatott egy szomszédjához annak meghívására, majd titokba fotókat készített a légkondiról, majd elküldtek a felvételeket a rendőrségre.

Aki megszegi a szabályokat, akár 43 ezer eurós, átszámítva 17 millió forintos büntetésre is számíthat. Viacava szerint ugyanakkor a legtöbb ügyet sikerül békés úton rendezni.

Olaszországban jelenleg is nagy a kánikula, az elkövetkező napokra 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet jósolnak.

Portofino tavaly azzal került be a világsajtóba, hogy bírságolni kezdték azokat, akik túl sokáig nézelődnek.

Kapcsolódó
Kell-e engedély a szomszédtól, ha klímát telepítünk?
Magyarországon településenként eltérőek a klímatelepítési előírások, de íratlan szabály, hogy a szomszéd nyugalmát nem zavarhatja meg a kültéri egység zaja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik