Mozaik

Tombol az aszály az Alföldön

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Közel egy hónapja nem esett számos alföldi településen.

Hihetetlen mértékű aszály pusztít – írta a Kötivizig.

Az utóbbi napokban egyre riasztóbb adatok látnak napvilágot a hazai időjárási anomáliákról. A napokban a Sokszínű vidék írt a Kiskunhalas térségében tapasztalt döbbenetes mértékű forróságról és aszályról, most a Nagykunságban és a Jászságon mért adatokat tették közzé a vízügyesek.

A Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság kiemelt mérőállomásainak adatai alapján utoljára július 17-én hullott több helyütt kiadósabb (10 milliméter feletti) eső a térségben. Azóta a szárazság uralja az Alföld középső területeit.

Az aszály különösen a Nagykunságot sújtja. Kisújszálláson július 18-tól augusztus 15-ig egyetlen csepp sem esett.

Ráadásul július elejétől is mindössze 10,8 milliméternyi hullott másfél hónap alatt, az is egy hónappal ezelőtt. Hasonló a helyzet Mezőtúron, Karcagon, Kunhegyesen és Tiszasülyön, ahol július 18. óta semmit (vagy maximum 0,9 millimétert) mértek.

Szolnokon, a Jászságban és Kiskörén sem sokkal rózsásabb a helyzet, hiszen július 18. óta csak 1-3 milliméter közötti mennyiségű csapadékot észleltek.

Korábban írtunk arról, hogy a mezőgazdaságban kritikus a helyzet az Alföld nagyobb részén, hetente több tízezer hektárral gyarapszik az aszálykárra bejelentett területek nagysága. Bár az idei aszálybejelentések fele eddig Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyére koncentrálódott, hamarosan további tájak is felkerülhetnek a listára.

Kapcsolódó
Aszály miatt mentik a halakat Balatonföldváron
A kényszerlehalászatot a halállomány megmentése érdekében végzik el.
Olvasói sztorik