Mozaik

Magyarországon nem őshonos teknős sétált be egy szekszárdi kertbe

Getty Images
Getty Images

Egzotikus teknős „szökött be” az egyik ház udvarára Szekszárdon, írja a teol.hu.

Az erről szóló Facebook-poszthoz a kommentelők azt írták, hogy egy görög teknős volt a betolakodó. A közösségi oldalon egy felhasználó arra is felhívta a figyelmet, hogy valaki éppen egy ilyen „jószágot” keresett néhány napja.

Néhány hónapja egy sportoló futás közben találkozott a Magyarországon nem őshonos hüllővel Budaörs mellett, a szárazföldi teknős minden valószínűség szerint akkor egy terráriumból kerülhetett a szabadba.

Ha valaki kivadult egyedet talál, akkor jár el helyesen, ha értesíti az illetékes állatvédő szerveket. A szakemberek rendszerint egy-egy állatkertnek továbbítják az állatokat, ahol szakszerűen képesek ellátni őket.

A görög teknős élőhelyét meleg, alacsony fekvésű, tisztásokkal tarkított tölgyerdők, ligeterdők képezik, de megtalálható nyílt gyepeken, száraz, köves domboldalakon és mezőgazdasági területeken is, írja a Wikipedia.

Dél-Európában, a mediterráneumban elterjedt faj. Megtalálható a Balkán térségen belül Görögországban, Szerbiában, Montenegróban, és Bulgáriában, ezen kívül Horvátország, Olaszország, Korzika, Szardínia és Dél-Franciaország egyes területein. Románián belül csak a Kazán- és Vaskapu-szorosok térségében él egy elszigetelt populáció.

Kapcsolódó
Agresszív teknőst fotóztak a tatabányai Csónakázó-tóban
Mindenre támad, ami a környezetében mozog.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik