Mozaik

Medúzákra bukkantak egy borsodi tóban

Neptun Búvár Klub
Neptun Búvár Klub
Egy búvárklub tagjai találkoztak a ritkán látható élőlényekkel.

Medúzákat láttak a nyéki tavaknál – írta a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportál.

A közelmúltban Golej Szabolcs búvároktató, a Neptun Búvár Klub vezetője társaival édesvízi medúzákat fotózott és videózott a nyéki tavaknál fekvő Debreczeni-tóban. Szabolcsot is meglepte a látvány, mert nagyon régen, valamikor a kilencvenes évek végén találkozott hasonló élőlényekkel utoljára.

A szakirodalom szerint az édesvízi medúza szaporodása az 22 Celsius-fok feletti vízben jön létre. Jelenleg a bányatavak hőmérséklete hét méteres mélységig, ahol a napsugár át tudja melegíteni a felső réteget,  26 Celsius-fok volt. Valószínűsíthető, hogy sokat számít és a szaporodást elősegíti, hogy most ennyire tartósan meleg van. Azt is tudni lehet, hogy az édesvízi medúzák a kristálytiszta vizet szeretik, a felvételen ez nem látszik, mert az üledéket felkavarták a búvárok, de ennek ellenére a víz minősége nagyon jó lehet

– fogalmazott Golej Szabolcs a portálnak.

Galéria
Neptun Búvár Klub

Különleges teremtmények

Az édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) egészen máshogyan fest, mint a sós vízi társai, mindössze kettő-négy centiméteres, teljesen átlátszó. A hazánkban is megtalálható vízi élőlény teljesen ártalmatlan az emberre nézve, ezért nem kell medúzacsípéstől félnünk. A néhány centiméteres csalánozókban csupán mikroszkopikus méretű csalánsejtek vannak, amelyek csak az egysejtű táplálékaikra vannak hatással.

Az elkövetkezendő években elképzelhető, hogy egyre több helyen meg fognak jelenni a medúzák, ugyanis természetes vizeink minősége általában kiváló és a nyári csúcshőmérsékletek is ideálisak a különös állatok számára.

Kapcsolódó
Lefotózták a salgótarjáni Középbánya-tó medúzáit
Az apró élőlények az emberre veszélytelenek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik