Mozaik

Így dolgoznak Gábriel arkangyal szobrán a magasban

MTI / Mohai Balázs
MTI / Mohai Balázs
Hamarosan leemelik a monumentális emlékmű központi alakját.

Ideiglenesen eltávolítják a Hősök terének ikonikus szobrát – írta az MTI.

Több mint 120 év után először emelik le és restaurálják teljes körűen a monumentális Millenniumi emlékmű korinthoszi oszlopán álló szobrot, Zala György alkotását.

Korábban a Sokszínű vidék is írt a tervezett munkálatokról, melyek a napokban megkezdődtek. Mohai Balázs felvételei a nem mindennapi körülmények között zajló lézeres 3D scennelésről készültek. A képeken Laczik Attila szobrász-restaurátor dolgozik a magasban.

Galéria
MTI / Mohai Balázs

A Millenniumi emlékmű Magyarország egyik legismertebb, szimbolikus emlékműve, amely a honfoglalás ezeréves évfordulójára, 1896-ban kezdődött építési munkálatok során készült. Az emlékmű központi eleme egy 36 méter magas korinthoszi oszlop, amelynek tetején Gábriel arkangyal bronzszobra áll.

A talapzaton Árpád vezér és hat másik honfoglaló magyar vezér lovas szobra kapott helyet, míg az oszlop két oldalán félkör alakú oszlopsor húzódik, amelyen Magyarország történelmének fontos alakjai, királyai és hadvezérei sorakoznak.

wikimedia commons / hunszabi

A monumentális emlékmű tervezője Schickedanz Albert, a megkapó szépségű figurák többsége Zala György szobrászművész alkotása. A restaurálást a Nemzeti Örökség Intézete megbízásából végzi a restaurátor cég, a megújult szobor várhatóan 2025 első felében tér vissza a Hősök terére.

Kapcsolódó
Látványtervek: ilyen lesz a nemzet történelmi főtere
A munkálatokat várhatóan 2025 első felében kezdik meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik