Mozaik

Elhunyt a Szegedi Csillagvizsgáló atyja

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
A nemzetközi hírű tudós életművének legnagyobb hatású része a csillagászati oktatás és ismeretterjesztés terén betöltött szerepe.

Elhunyt Szatmáry Károly csillagász, az SZTE TTIK Fizikai Intézet Kísérleti Fizikai Tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára, a szegedi csillagászképzés és a Szegedi Csillagvizsgáló létrehozásának kezdeményezője – írta a Szeged365.hu.

Szatmáry Károly csillagász és matematika-fizika szakos diplomája megszerzése után, 1981-ben lett a Szegedi Tudományegyetem jogelődje, a József Attila Tudományegyetem alkalmazottja – a szegedi egyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke volt az első, és maradt csaknem négy évtizeden keresztül egyetlen munkahelye. Végigjárta a teljes egyetemi ranglétrát, ösztöndíjas gyakornok (1982-84), tudományos segédmunkatárs (1981-82, majd 1984-88), tudományos munkatárs (1988-1995), tudományos főmunkatárs (1995-2001), majd egyetemi docens (2001-2015) lett; egyetemi tanári kinevezését 2015-ben kapta meg.

Szeged365.hu / csillagaszat.hu

Kimagasló tudományos eredményeket ért el

A tudós iskolateremtő kutatómunkát végzett a változócsillagok és az exobolygók vizsgálata terén, különösen a csillagok fényváltozásának idő-frekvencia analízisén alapuló módszerek alkalmazásával. Ezekből az eredményekből született kandidátusi értekezése (1995), habilitációja (2002), majd MTA doktori értekezése (2013), s nyerte el többek között a Széchenyi professzori ösztöndíjat (1997-2001) és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Detre-díját (2001).

Szatmáry Károly pályafutása alatt több ezer egyetemi hallgató sajátította el tőle a csillagászat és az űrkutatás alapjait. Folyamatosan törekedett a legújabb hírek és eredmények nyomon követésére és továbbadására – és ezt az attitűdöt hallgatóin is szerette viszont látni.

Szatmáry szakfelelősként vezető szerepet játszott az SZTE önálló csillagász szakjának 1999-es megalapításában, ami fontos mérföldkő a szegedi egyetemi fizikaoktatás történetében.

A csillagász tudományos és egyetemi oktatói munkássága mellett a hazai csillagászati ismeretterjesztés és tehetséggondozás egyik oszlopaként is megmarad az utókor emlékezetében. Csillagászati tankönyvek, tananyagok szerzője és lektora volt, emellett több országos csillagászati vetélkedő szervezésében és lebonyolításában vett részt kezdeményezőként, ill. közreműködőként. Éveken keresztül a Kulin György Országos Középiskolai Csillagászati Verseny országos döntőinek zsűrielnöki feladatait is ellátta.

A Szegedi Csillagvizsgáló megálmodója

Szatmáry Károly legfontosabb öröksége az ismeretterjesztés terén mindenekelőtt a Szegedi Csillagvizsgáló létrehozása, amely az általa szervezett, széles körű egyetemi és társadalmi összefogás eredményeként nyithatta meg kapuit 1992-ben.

A magyar állam 2019-ben a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetéssel ismerte el a közel négy évtizedes kimagasló tudományos pályája során a csillagászat területén folytatott kutatói és oktatói munkáját, valamint széles körű tudománynépszerűsítő tevékenységét. Megélhette azt is, hogy hálás tanítványai, Kiss László és Sárneczky Krisztián saját felfedezésű kisbolygót neveztek el a tiszteletére.

A Szegedért Alapítvány 2022-es kitüntetettje 2024. szeptember 6-án, életének 68. évében hunyt el.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik