Evakuálták a Margitszigeti Kisállatkertet

Az árvízveszély miatt mind a 110 állatot biztonságba helyezték.

Az előkészületeket már múlt héten megkezdték a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai, akik a városligeti Állatkertbe szállították a sziget állatait.

A Margitszigeti Kisállatkert 2002 óta van a budapesti állatkert kezelésében, amelynek története a két világháború közötti időszakra nyúlik vissza, állandó bemutatóhelyként pedig az 1950-es évek közepe óta létezik – írta bejegyzésében a Zoobudapest.

Az átvétel óta eltelt 22 év alatt ez már a harmadik alkalom, amikor árvízveszély miatt a Margitszigeti Kisállatkert lakóit be kell hozni a városligeti Állatkertbe. Igaz, hogy 2002 augusztusában is volt egy nagyobb áradás, de akkor még folytak a kivitelezési munkálatok, ezért állat egyáltalán nem volt a területen. 2006-ban az április eleji áradáskor a biztonság kedvéért evakuálni kellett az állatokat. Hasonlóképpen kellett eljárni 2013 júniusában is, az eddigi legmagasabb vízállással járó zöldár idején. A Duna akkor június 9-ről 10-re virradó éjjel tetőzött a Vigadó téri vízmérce szerinti 891 cm-en, ami azt jelenti, hogy a Margitszigetnél a futókör mentén felállított homokzsákokig ért a víz.

A Margitszigeti Kisállatkertben lakó mintegy száztíz állatot, beládáztuk, becsomagoltuk őket, és mindegyiküket beszállítottuk ideiglenes helyükre. Ahogy az előző két alkalommal, a dámszarvasok most is kábítólövedéket kaptak: így sokkal biztonságosabb volt a beszállításuk. A 9 dámszarvassal együtt összesen 110 állatot költöztettünk el a Margitszigetről. A műveletet közel húsz munkatársunk három óra alatt végezte el

– írták a bejegyzésben.

Azt még nem tudják, hogy a biztonságba helyezett állatokat mikor vihetik vissza a Margitszigetre. Ez az árhullám levonulásán, illetve azon múlik, hogy az áradás maga milyen hatással lesz a Margitszigetre és magára a Kisállatkertre.

Kapcsolódó
Videón, ahogy a Lajta átvágott gátján elvezetik a vizet
A vízügy szakemberei hajnalban megnyitották a Lajta-szükségtározó-rendszert, az árvízcsúcs csökkentése a Mosonmagyaróvár feletti szakaszon már érezteti is a hatását.