Mozaik

Matuzsálemi korú madarat azonosítottak a Margitszigeten

Jándi István
Jándi István
A gyűrűzés és a mostani megfigyelés között eltelt 12 év és 9 hónap alapján jelenleg ez a legidősebb gyűrűs nagy fakopáncs a hazai madárgyűrűzési adatbankban.

November 22-én egy gyűrűs nagy fakopáncsot fényképeztek le, Budapesten, a Margitszigeten (Balog Norbert). A gyűrűről több fénykép készült, így sikerült beazonosítani a madarat. Ezt a nagy fakopáncsot 2011. február elején gyűrűzték a szigeten második éves korában (Lukács Katalin Odett és Sarlós Dávid), írta honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A gyűrűzés és a mostani megfigyelés között eltelt 12 év és 9 hónap alapján jelenleg ez a legidősebb gyűrűs nagy fakopáncs a hazai madárgyűrűzési adatbankban. A madarat 2013. tavaszán is megfigyelték a szigeten

– összegezték.

Ahhoz, hogy ilyen szép kort megéljen, kellett az, hogy a szigeten vannak idős, fák, amelyek megfelelő fészkelő és táplálkozó helyet biztosítanak a harkályok számára.

Mivel a fakopáncsok állandó madarak, egész életüket egy szűkebb területen élik le, van rá esély, hogy ezt a példányt lássa még valaki a Margitszigeten.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik