Virágzó vidékünk

Félmillió forint értékű sas vadászott a Marosnál

pixabay
pixabay
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy csónakos terepbejárás alkalmával észlelték a madarat.

A halászsas felbukkanása a folyón azért meglepő, mert ez a ragadozó madár jellemzően a nagy kiterjedésű állóvizeknél vadászik. Örömmel tapasztaltuk, hogy a jelek szerint a Maros is alkalmas pihenő- és táplálkozóhelyül szolgálhat számára, írta honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

Magyarországon halászsas nem költ, de a tavaszi és az őszi vonuláskor a nagyobb állóvizeknél rendszeresen felbukkan egy-egy magányos példány. A nálunk megjelenő halászsasok Észak-Európában költenek, s mivel ott télen minden vízfelület befagy, ezért kényszerülnek délre vonulni. Ezek az északi madarak sok esetben nagyon bizalmasak, nem kerülik az embert. A Maroson megfigyelt fiatal, idei kelésű példány is közel engedett bennünket, így a távcsövön keresztül gyönyörködhettünk benne

– részletezték, majd hozzátették.

Kivételes élményt jelentett számunkra, hogy zsákmányszerzés közben is megfigyelhettük a madarat. Egy közvetlenül a Maros partján álló magas fa száraz csúcsán ült lesben, majd hirtelen erős lendületet véve lecsapott a folyóba. A halászsasokra jellemző módon szárnyait hátracsukta, lábait nyílegyenesen maga elé tartotta, így érkezett nagy csobbanással a vízbe, ahonnan egy kárászt sikerült zsákmányolnia. Távolabb repült vele, ott fogyasztotta el.

A halászsas halfogásra specializálódott madár, de ritkán kétéltűeket, hüllőket, sérült madarakat vagy kisebb emlősöket is zsákmányol. Vadászmódszere rendkívül látványos: rövid ideig szitál kiszemelt áldozata felett, majd torpedóként zuhanva veti rá magát, végül erőteljes karmaival megragadja zsákmányát és a levegőbe emelkedik vele. A megszerzett táplálékot rendszerint egy jó kilátást biztosító és biztonságot nyújtó fán fogyasztja el.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500.000 Ft.

Kapcsolódó
Madárritkaság tűnt fel az alföldi pusztaságban
A hűvös idő beköszöntével a téli madárvendégek sorában az első hósármányok is felbukkantak a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik