Mozaik

Lettországból érkezett ritka ragadozó a Kis-Balatonra

Balaton-felvidéki Nemzeti Park / Bődör Bence
Balaton-felvidéki Nemzeti Park / Bődör Bence
Speciális módon jelölték meg a madarat.

Lettországban gyűrűzött halászsast figyeltek meg a Kis-Balatonon – írta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A madarászok a védett állatok lábára sorszámmal, kóddal ellátott jelölőgyűrűt helyeznek. A gyűrűk segítségével a természetvédők számos fontos információhoz juthatnak a madarak életmódjával, szokásaival kapcsolatban.

Színes gyűrűvel jelölt halászsast figyeltek meg júniusban a Kis-Balatonon, a madarat Lettországban gyűrűzték 2022.06.28-án.

A fiatal halászsas gyűrűzési helyétől 1207 kilométert tett meg a Kis-Balaton területéig, ahol a megfigyelés történt.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park / Bődör Bence

A nagyobb testű ragadozómadarakat azért jelölik színes gyűrűvel, hogy a madár ismételt megfogása nélkül is leolvasható legyen a gyűrűn látható jelölés. Ezzel a madár élete során nagyobb az esélye annak, hogy akár több alkalommal, több helyszínen is beazonosítsák.

A gyűrű leolvasásához akár elegendő lehet egy távcső, vagy egy élesebb fotó is. A színes gyűrűvel jelölt madarak nagy lendületet adtak a különböző madárfajok vonulásának elemzéséhez.

A halászsas hazánkban rendszeresen átvonuló ragadozó. A fokozottan védett madár halakra specializálódott. A halászsas a vadászat során erős, hegyes, szarutüskékkel borított karmaival erősen megszorítja a zsákmányt. Gyakran az is előfordul, hogy egy nagyobb hal a víz alá húzza az őt megragadó madarat.

A halászsasok főleg vizes élőhelyek, halastavak, folyók mentén bukkannakl fel, eredeti fészkelőhelyei az erdők, a fák csúcsára építi fészkét, azonban ennek hiányában oszlopokon is költ.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik