Virágzó vidékünk

Világpolgár madarak kalandoznak a Kis-Sárréten

Wikipedia.com
Wikipedia.com
Most két halászsast figyeltek meg a térségben.

A nyár folyamán többször is megfigyeltünk halászsasokat a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Szeptember első felében két példány tartózkodott a térségben, írja kmnp.hu.

Kapcsolódó
Izgalmas kalandtúrákat kínál a Magyar Nemzeti Parkok Hete
A rendezvénysorozat keretében szeptember 13-19. között változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket.

A halászsas egy igazi világpolgár, hiszen az Antarktisz kivételével minden kontinensen fészkel. Szinte kizárólag halakkal táplálkozik. Hazánkon tavasszal és ősszel rendszeresen átvonul, ritkán egy-egy átnyaraló példány is megfigyelhető, főképp a halastavak és a nagyobb folyók mentén számíthatunk megjelenésére.

Vonulása során a Kis-Sárréten is rendszeres vendég ez a madárfaj.

Általában a Biharugrai- és a Begécsi- halastavakon találkozhatunk vele, de ritkábban a közeli Sebes-Körösön és az Ugrai-rétben is megfigyelhető.

A tavaszi vonulás során márciusban és áprilisban a leggyakoribb, míg az őszi vonulás során augusztus végétől október elejéig számíthatunk jelenlétére. A Kis-Sárréten általában egyszerre egy-két példányt lehet megfigyelni, de ritkábban három –négy példány is tartózkodik a halastavakon.

Tóth Imre/kmnpi

Az idén szokatlanul korán, már július második felében megjelent két madár, melyek rövid itt tartózkodás után tovább is álltak. Ezt követően augusztus végén figyeltünk meg újra vonuló példányokat, maximum három madár volt jelen egyszerre. Jelenleg két halászsas tartózkodik a térségben.

Az Európában élő halászsasok a telet elsősorban Nyugat- és Közép-Afrikában töltik. A gyűrűzési adatok szerint hozzánk elsősorban Svédországból, Finnországból és Oroszország nyugati feléből érkeznek példányok.

Érdekes tény, hogy a halászsasok pihenőhelyül évről-évre ugyanazokat a helyeket választják. Ezek általában a halastavakhoz közeli gémeskutak, oszlopok, illetve száraz fák.

Vadászmódszerük rendkívül látványos: a sas rövid ideig szitál a víz felett, majd a zsákmányt megpillantva, torpedóként zuhanva veti rá magát. Karmaival megragadja áldozatát és a levegőbe emelkedik vele. Ilyenkor a közelben lévő sirályok, varjak, más ragadozó madarak próbálják elcsenni megérdemelt jutalmát, éppen ezért igyekszik gyorsan kikerülni látókörükből, majd a tavakon kívüli pihenőhelyek valamelyikére repülve elfogyasztani zsákmányát.

Kapcsolódó
Keszeg hátán lovagló halászsast fotóztak Vasban
Dévérkeszeget zsákmányolt a halászsas a csepregi víztározóból.
Olvasói sztorik