Mozaik

Falánk halászsasok köröznek a Cserebökényi-puszta felett

Wikipédia / Michael L. Baird
Wikipédia / Michael L. Baird
Ritkán fészkelnek Magyarországon.

Halászsasokat figyeltek meg a Dél-Alföldön – írta a Körös-Maros Nemzeti Park. Március óta több alkalommal is előbukkant egy-egy ragadozó.

A halászsas nem fészkel Magyarországon, de a Cserebökényi-pusztában 1989. március 24-től dr. Bod Péter ornitológus egyszer már egy magányos halászsas fészeképítését tanulmányozta.

A tekintélyt parancsoló sasok a Veker-éri halastavakon vadásztak, majd zsákmányukat a puszta fehér nyarán fogyasztották el. Reményt keltő, hogy a napokban több alkalommal is feltűntek a Magyarországon ritka ragadozók.

A kozmopolita faj Eurázsia északi részén, a Földközi-tenger partvidékén él, de Észak-Afrikában is költ. Vonuló madár, Magyarországon főleg a tavaszi és az őszi madárvonuláskor lehet vele találkozni. Az Európában élő példányok a telet elsősorban Nyugat- és Közép-Afrikában töltik, de akár Dél-Afrikáig is eljuthatnak.

Körös-Maros Nemzeti Park / Őze Péter

A halászsas a halban gazdag vizek közelében telepszik meg, rendszerint fák csúcsára építi fészkét, de előfordul, hogy oszlopra, sziklára, mesterséges fészekalapra telepszik. Fészekalja legtöbbször három tojásból áll, az utódok 35-38 nap után kelnek ki, és nagyjából 60 napos korukban hagyják el a fészket.

Cserebökényben 1990-ben és 1991-ben is Finnországban gyűrűzött madarak jelentek meg.

A faj Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Kapcsolódó
Szállingóznak a halászsasok Magyarország felett
Hazánkban nem költ, csak átutazik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik