Virágzó vidékünk

Meggyűrűzték az ötszázezredik madarat Sumonyban

imran shah/wikimedia commons
imran shah/wikimedia commons
A jubileumi madár egy ökörszem volt.

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomás egy 1981 óta működő madárvárta a Dél-Dunántúlon, a Baranya megye legnagyobb kiterjedésű állóvízrendszerét alkotó, 230 hektáros összterületű sumonyi halastavak mellett. A kutató állomást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megalakulása után néhány évvel szervezték meg az egyesület Baranya Megyei Helyi Csoportjának tagjai, egyik egyik fontos feladatuknak tekintve a madárgyűrűzést.

A gyűrűzések során jegyzőkönyvben rögzítik a madarak jellemző adatait, melyek később az MME Madárgyűrűzési Központjának számítógépes archívumába kerülnek. A függönyhálós befogások elsősorban az énekesmadarak vonulásával kapcsolatban szolgáltatnak adatokat, míg a nagyobb testű fajok állományváltozásainak nyomon követéséhez a halastavakon naponta elvégzett távcsöves madárszámlálások nyújtanak segítséget.

Az elmúlt évtizedekben 158 madárfaj példányait fogták be, ami a hazai madárfauna közel 38%-át jelenti. A halastavak kiváló természeti adottságait ez a szám is jól jelzi.

Az idei nyár-őszi madárgyűrűző tábor 75. napján, azaz október 6-án nem mindennapi eseményre került sor, meggyűrűzték az ötszázezredik madarat

– írta a Bama.

A jubileumi madár egy ökörszem – kiemelt képünkön – volt, amely rövid fogva tartása után vidám cserregéssel köszönte meg szabadon engedését.

A madarászok reménykednek abban, hogy az egymilliomodik madárra nem kell újabb 42 évet várni, és akkor sem fognak nagyon bánkódni, ha az egy újabb ökörszem lesz.

Néhány érdekesség az elmúlt hónapokból

  • A nyári gyűrűzőtábor második hetében egy barcelonai gyűrűs cserregő nádiposzátát ellenőriztek. A madarat 2021.10.21-én, tehát az őszi vonulási időszakban jelölték a Vila-seca nevű helységben Sumonytól 1450 km távolságban. A példány az első katalán gyűrűs megkerülés volt Sumonyban.
  • Egy nádiposzátát 2021.08.20-án gyűrűztek meg, és idén június 23-28. között többször is visszafogták költőhelyén, a németországi Freigericht-Sombornban, Sumonytól 801 km távolságban. Korábban Belgiumban fogtak vissza egy Sumonyban jelölt énekes nádiposzátát.
  • Az október végéig zajló nyár-őszi madárgyűrűző táborban augusztus 10-én gyűrűztek meg egy fiatal jégmadarat. A madár nagyon korán megkezdte vonulását, mert alig 30 nap elteltével az egyik görögországi sziget Koutavos nevű helységében fogták vissza, Sumonytól 894 km távolságra. Sumonyban az 1981-es kezdetektől számítva összesen 961 jégmadarat jelöltek, közülük mindössze 5 példány került meg külföldön. A Görögországban visszafogott madár jutott a legmesszebbre.
  • A táborban augusztus 27-én egy Finnországban gyűrűzött fitiszfüzikét ellenőriztek. A madarat a Vantaa nevű helységben jelölték 2021.05.13-án, Sumonytól 1655 km távolságra. Ez volt az első külföldi gyűrűs fitiszfüzike megkerülés a Sumonyi-Madárvonulás-kutató Állomás történetében.
Kapcsolódó
A kék madár maga a boldogság, kalitkája pedig az emberi szív
Szép legenda övezi a madarak ékszerének is nevezett jégmadár alakját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik