Virágzó vidékünk

Új madárfaj bukkant fel Baranyában

Magyarországon ritka kóborlóként tartják számon.

A Baranya megyeében lévő Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson a napokban egy törpesármány akadt a hálóba. Ez a faj első bizonyított baranyai előfordulása, egyben a 152. Sumonyban gyűrűzött madárfaj – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalán.

A törpesármány Európában csak a skandináv országokban, a Kola-félszigeten és az attól keletre eső oroszországi területeken fészkel, Ázsiában a költőterülete Kelet-Szibériáig terjed. A tajgán a folyók menti füzeseket, bokros ártereket részesíti előnyben, de a tundrák törpefüzes, törpenyíres állományaiban is előszeretettel fészkel. Finnországban és Oroszországban az 1930-as évektől kezdve nyugat felé terjeszkedik.

Fotó: Wikimedia Commons

Hosszú távú vonuló. Telelőterületei Észak-Indiában, Dél-Kínában és Délkelet-Ázsia északi részén vannak. Az északkelet-európai állomány egy kisebb része ősszel nyugati irányban vonul el. Ezeket a példányokat már sok országban megfigyelték, sőt a Brit-szigeteken a január-áprilisi időszakban történt befogások alapján áttelelése is valószínűsíthető.

A fajt Magyarországon ritka kóborlóként tartjuk számon. Az első példányt 1988-ban Ócsán gyűrűzték meg, de 2002-ig bezárólag mindössze két további előfordulását sikerült bizonyítani. Az utóbbi évtizedben viszont több madárgyűrűző állomáson is befogták az őszi vonulás során. A sumonyi adat abból a szempontból érdekes, hogy a madár kézre kerülése tavaszi időszakban történt. Lehet, hogy egy korai vonuló példányról van szó (a faj tavaszi vonulása június közepéig is elhúzódhat), de az sem zárható ki, hogy esetleg egy áttelelő sármányt gyűrűztünk meg.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik