Virágzó vidékünk

Magányos kígyászölyv kóborol az Alföldön

Főként kígyókat, siklókat, gyíkokat, békákat, időnként pedig kisebb emlősöket és madarakat zsákmányol.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai az elmúlt napokban több alkalommal is láttak egy hím kígyászölyvet a Dévaványai-Ecsegi pusztákon. Július elején ez a ragadozó madár rendkívül ritkán fordul meg a térségben – tájékoztatott a nemzeti park igazgatósága.

Becslések szerint a magyarországi középhegységekben mintegy 50 pár kígyászölyv fészkel. Az 1-2 kilogramm testtömegű madár magas fák tetejére rakja fészkét, s csupán egyetlen fiókát nevel. Főként kígyókat, siklókat, gyíkokat, békákat, időnként pedig kisebb emlősöket és madarakat zsákmányol.

Az őszi és tavaszi vonulás alkalmával a kígyászölyvek gyakran megállnak táplálkozni a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A nyári időszakban is előfordul, hogy egy-két példány megjelenik errefelé. Ezek valószínűleg olyan egyedek, melyeknek nem volt sikeres a költésük, vagy még nem ivarérettek.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A most megfigyelt öreg tollazatú hímet Körösladány térségében, a Kis-réti ősgyepen (Vermes) látták. Ott most rendkívül sok a kis sikló, gyík és apró rágcsáló, tehát bőven talál magának táplálékot, így esély van arra, hogy hosszabb távon is ott marad.

Címfotó: Facebook/Satisha Sarakki

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik