Virágzó vidékünk

Madárritkaság tűnt fel az alföldi pusztaságban

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A hűvös idő beköszöntével a téli madárvendégek sorában az első hósármányok is felbukkantak a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén.

November második hetében a Montág-puszta déli részén két példányt figyeltek meg, amelyek a földön táplálkoztak. A faj megjelenése várható volt, mivel rendszeres téli vendégek. Mindig csak kis számban tartózkodnak Magyarországon és általában néhány példányos csapatban lehet őket megfigyelni, írta honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

Mint azt a nemzeti park szakemberei megemlítették, a Montág-pusztán megfigyelt két hósármány azóta nem bukkant fel újra, de bíznak benne, hogy hamarosan újabb példányok, népesebb csapatok is szemük elé kerülnek.

A hósármány a telet kisebb-nagyobb csapatokban, költőhelyétől sokszor igen távol tölti. Előfordul hazánkban is, de csak szórványos téli vendégnek számít. Magyarországon a szikes pusztákat részesíti előnyben telelése során, ahol gyommagvakat fogyaszt. Előfordulnak telelő egyedei a vizesebb élőhelyeken is, mint például a Kis-Balatonnál vagy a Duna mentén.

Bár kisméretű énekesmadarakról van szó, mégis általában már messziről feltűnnek, mert tollazatukban a barna és a fekete mellett nagy részben fehér szín található.

Tollruhájuk alkalmazkodik a téli tájhoz, viszont a hómentes környezetben a fehér mintázat miatt könnyű őket észrevenni.  

A nyarat Észak-Európában töltik, a kontinens legészakibb részén, a tundravidéken költenek. Az ottani tél beálltával délre húzódnak, a Kárpát-medencében, illetve még délebbre telelnek. Magyarországon előnyben részesítik a pusztai élőhelyeket, ahol a fűfélék és egyéb gyomok magvait tudják fogyasztani.

A hósármány természetvédelmi oltalom alatt álló madárfaj, természetvédelmi értéke 25.000 ft/egyed.

Kapcsolódó
Szerelemről szól az év madárfotója
Kihirdették a Birdo Az év madárfotósa 2023 pályázat nyerteseit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik