Virágzó vidékünk

Titokzatos madár bukkant fel az alföldi pusztán

Körös-Maros Nemzeti Park/Palcsek István Szilárd
Körös-Maros Nemzeti Park/Palcsek István Szilárd
Ritka látogatót figyeltek meg Orosháza határában a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Augusztus 27-én, a hajnali órákban, Orosháza határában egy ugartyúkot figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

A magányos példányt a védett természeti terület északi határától mintegy 3 kilométerre látták. Az elhanyagolt terület, ahol megállt táplálkozni, nagyon hasonlít eredeti élőhelyéhez, azaz a rövidfüvű, száraz, kopár környezethez

– tájékoztatott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Hozzátették:

A KMNPI Kardoskúti Tájegységében tavaly is láttak munkatársaik egy átrepülő példányt. Az azonban, hogy táplálkozni is megállt, egyedülálló megfigyelésnek számít a térségben.

Az ugartyúkokról meglehetősen keveset tudnak a szakemberek, de reményeik szerint egy hazai kutatási programnak köszönhetően, a jövőben várhatóan kirajzolódhat majd e titokzatos madárfaj vonulási útvonala és kiderülhet az is, mennyire ragaszkodnak egy-egy költőterülethez.

Tavaly a Kiskunságban, idén pedig már a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén is műholdas jeladót helyeztek több ugartyúkra, amivel a faj életét követhetik nyomon a szakemberek.

Az ugartyúk napjainkban nagyon ritka költőfajnak számít Magyarországon. Állománya becslések szerint 30-50 párra csökkent. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül az ugartyúknak két tradicionális költőhelye van: Cserebökény és Dévaványa térsége. Idén mindkét helyszínen három-három pár költött. Dévaványán az egyik pár kétszer is költött, így összesen 8 fiókát neveltek.

Az ugartyúk általában a hajnali és az esti órákban aktív, ebben az időszakban indul táplálkozó körútra. A világos, nappali órákat  általában megbújva, pihenve tölti. Kizárólag állati eredetű táplálékot – rovarokat, gyíkokat, kisebb gerinceseket, egereket, pockokat – fogyaszt. A táplálékszerzésben segítik testméretéhez képest hatalmas, sárga szemei, amelyek jól alkalmazkodtak a szürkületi, gyenge fényviszonyokhoz.

A kopár, szikes talajfelszíneken rejtőszíne miatt nehéz észrevenni. Olyannyira bízik ebben azt álcázásban, hogy veszély észlelésekor még le sem lapul, csak álló helyzetben mozdulatlanná mered.

A hazai fészkelő állomány csökkenése egyrészt a legeltetéses állattartás visszaszorulásával, másrészt a költőterületek átalakulásával magyarázható.

Az ugartyúk természetvédelmi oltalom alatt álló, fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500.000 Ft/egyed.

Kapcsolódó
Ritka madárvendég nézett szét a kardoskúti pusztán
Mivel jelenleg kopár a táj, valószínűleg ez hozhatta meg a kedvét, hogy körbenézzen a pusztán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik