Mozaik

Madárritkaságot fotóztak a Maconkai-víztározón

facebook / Molnár Márton
facebook / Molnár Márton
Madárszenzáció Nógrád megyében.

Különleges madárfajt észleltek a Maconkai-víztározón – írta Facebook bejegyzésében a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

Kapcsolódó
Alaposan meglepett mindenkit, micsoda madárritkaság tűnt fel Győr mellett
Győr-Moson-Sopron megye területén első ízben fordul elő ez a ritka madárfaj.

Hazánk nemzeti parkjaiban gyakran előfordul, hogy a szakemberek ritka növények és madárfajok példányaiba botlanak. A védett fajok többségének váratlan felbukkanása sokszor azért különleges, mert ezek a fajok ritkán fordulnak elő az adott élőhelyen. Így volt ez a napokban a Maconkai-víztározó partján is, ahol a természetvédelmi szakember egy kis goda (Limosa lapponica) fiatal példányát fotózta.

facebook / bnpi / Molnár Márton

A kis goda (Limosa lapponica) országos szinten is ritka fajnak számít, a térségben pedig igazi szenzáció a feltűnése. Ez a faj tartja a non-stop repülés világrekordját, három éve, egy műholdas jeladóval ellátott egyed több mint 12000 kilométert repült megállás nélkül Új-Zéland és Alaszka között.

A kis godák testtömege mindössze 230-450 gramm, a ritka vendégből Magyarországon hetven év alatt csupán hét példányt sikerült meggyűrűzni a madarászoknak. A faj példányait augusztus és október, valamint április és június között lehet megfigyelni, sokszor más partimadarak társaságában, növényzettől mentes, iszapos területeken.

facebook / Molnár Márton

Vonuló, a telet Dél-Európa és Afrika partjain tölti, a keleti madarak Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon telelnek. Molnár Márton természetvédelmi területfelügyelő még 2014-ben, Ipolyvecén találkozott egy hasonló madárral, azóta nem sikerült Nógrád megyében ezt a fajt lefotózni, így ez a faj második előfordulása a területen.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik