Mozaik

Szokatlan jelenséget figyeltek meg egy piroslábú cankópárnál

Palcsek István Szilárd / KMNPI
Palcsek István Szilárd / KMNPI

Meglehetősen későn kezdett pótköltésbe, de szerencsére mégis sikerrel felnevelte fiókáit egy piroslábú cankópár a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén, olvasható a park honlapján.

Mint írják, Magyarországon a vonulási időszakokban több cankófajt is megfigyelhetünk, akár népesebb csapatokban is. Közülük azonban a billegetőcankó mellett csak a piroslábú cankó fészkel hazánkban, a vízállásos, szikes gyepeken, mocsárréteken. A faj nevét élénk, piros színezetű lábáról kapta. Gyakran bíbicek és nagy godák társaságában telepedik meg.

Ezeknek a fajoknak a jelenléte jól jellemzi az ilyen területek ökológiai állapotát, adott esetben az élőhely területkezelésének eredményességét. Ezért is fontos a monitoring tevékenység, hogy minél alaposabb információ álljon rendelkezésre a nálunk költő partimadár-fajokról.

A cankók és más partimadarak fészkelését számos tényező meghiúsíthatja, például a kiszáradás, az elárasztás vagy a különféle ragadozók (fészekpredáció). A sikertelen fészkelést nagyon gyakran pótköltéssel kompenzálják, azaz újra tojásokat raknak.

Így tett az a cankópár is, melynek négy tojásból álló fészekaljára június 17-én találtak rá a kardoskúti Fehér-tó térségében.

Palcsek István Szilárd / KMNPI

A dolog érdekessége, hogy ilyen késői időpontban, amikor a fiókák egy része már röpképes, nagyon ritkán kezdenek pótköltésbe a piroslábú cankók. Június 29-én újra megvizsgáltuk a fészket, melyben minden jel szerint sikeresen kikeltek a fiókák, legalábbis a fészekcsészében és közvetlen környezetében talált tojásmaradványok vizsgálata ezt támasztja alá.

Piroslábú cankók a Körös-Maros Nemzeti Park valamennyi tájegységében költenek, igaz csak kis számban.

Európában a faj számára alkalmas, nedves élőhelyek fogyatkozása miatt az állománya csökkenést mutat, ezért hazánkban fokozottan védett státuszt kapott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik