Mozaik

Sok madár kedvenc eledele a rákosi vipera

pixabay
pixabay
A ragadozó madarak mellett a dolmányos varjú és a fehér gólya is kedveli.

A korábbi megfigyelések alapján a rákosi vipera elsősorban az egerészölyv és a kígyászölyv étlapján szerepel, de kiderült, hogy több más madárfaj is előszeretettel fogyasztja hazánk e fokozottan védett hüllőfaját, írja a Kiskunsági Nemzeti Park.

Kapcsolódó
Rákosi vipera mart meg egy zöld gyíkot, aztán visszanyalt a fagyi
Drámai felvételeket rögzítettek a Rákosivipera-védelmi Központban.

2021. májusában a szakemberek felméréseket végeztek a kiskunsági vipera élőhelyeken, amelynek során arra voltak kíváncsiak, hogy a fentiek mellett, mely fajok vadásznak még erre a ritka kígyóra.

A megfigyelési pontokon két fős csapatok távcsővel és teleszkóppal figyelték a területen mozgó madarak viselkedését, hogy megtudják, mennyi időt töltenek a viperák élőhelyén és vadászatuk során miket zsákmányolnak

– olvasható a portálon.

Legnagyobb számban és a legtöbbet vörös vércsék, hamvas rétihéják és a barna rétihéják vadásztak a viperák lakta gyepeken, de láttak kígyászölyvet, törpesast, békászó sast és barna kányát is.

A felmérés során egy-egy alkalommal megfigyelték, ahogy egy dolmányos varjú és egy fehér gólya kígyót fogott, utóbbi nagy valószínűséggel viperát zsákmányolt.

Kapcsolódó
Nyomkövetőt ültettek egy viperába a Kiskunságban
Megnövelik a védett állat élőhelyét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik