Mozaik

A madár, ami kígyónak álcázza magát

Létezik egy madár, amelynek az a mottója, hogy addig álcázza magát, amíg a rá leselkedő veszély végleg el nem hárul, írja a National Geographic.

A nyaktekercs Afrikában, Ázsiában és Európában is elterjedt, Magyarországon is több tízezerre tehető a fészkelő-állománya. Az elképesztő kéregmintás tollazattal rendelkező madár különlegessége, hogy pár méterről is nehéz észrevenni, ráadásul ha veszélyben érzi magát, fejtollait felborzolja és tulajdonképpen magát kígyónak álcázva tekergeti a nyakát.

Fotó: iStock

A fajról egykoron azt hitték, hogy földöntúli és mágikus erőkkel van felruházva, ugyanakkor mára kiderült, hogy a rejtélyes viselkedés az önvédelem egyik formája.

A stratégia pedig zseniális: ha nem vagy elég félelmetes, akkor próbálj meg úgy tenni, mint egy rémisztő állat. Például a kígyó.

A vadonban ez rendkívül eredményes taktikának bizonyul, a fák árnyékaiban ugyanis ezzel a mozgással minden ragadozót könnyen át lehet verni. Minél inkább hasonlítanak a kígyókra, annál hatékonyabb a védekezési módszer.

A nyaktekercs a harkályfélék közé tartozik, csak éppen nem kopogtatja soha a fákat. És bár kinézetre sem hasonlít egy tipikus harkályra, egy fontos közös vonásuk azért biztosan van: egy hosszú és hajlékony nyak, tele izmokkal. Ennek is köszönhető, hogy idézőjelben át tud változni kígyóvá, ha azt kívánja meg a helyzet.

Az Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület adatbázisa szerint a nyaktekercs főként hangyákkal táplálkozik, melyeket a talajon vagy a fatörzsön szedeget össze. A nyelve hegyén lévő kis horgok is a hatékonyabb táplálékszerzést szolgálják. Vonuló, a telet Afrikában tölti, áprilistól októberig viszont jó eséllyel találkozhatunk vele. Már ha éppen nem kígyósat játszik.

Magyarország legtitokzatosabb madara a lappantyú
Még a szemhéjuk is terepszínű.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik