Mozaik

100 éve nem történt hasonló: 10 új énekesmadár fajt fedeztek fel Indonéziában

Csak azt tudjuk megvédeni, amit ismerünk, ezért is nagyon fontosak az ilyen jellegű felfedezések.

Tíz eddig ismeretlen énekesmadarat, öt új fajt és öt új alfajt azonosítottak a kutatók három apró indonéz szigeten, ami az elmúlt több mint száz év legnagyobb ilyen jellegű felfedezése, írja a Mother Nature Network.

Hathetes expedíción vettek részt Indonéziában, Sulawesi közelében madárkutatók, hogy többet tudjanak meg a helyi madárpopulációról. Azonban az út messze túlszárnyalta reményeiket, hiszen tíz új énekesmadár fajt fedeztek fel.

Frank E. Rheindt, a szingapúri egyetem professzora vezette a csoportot három kis indonéz szigeten. A hat hét során a tudósok öt új énekesmadár fajt és öt új alfajt fedeztek fel.

Íme egy, az öt újonnan felfedezett madárfajból: Taliabu-szigeteki szöcskeposzáta

Fotó: James Eaton/Birdtour Asia/Science

Rheindt és a többi tudós a Science folyóiratban publikálták nemrégiben a felfedezéseiket.

A 2013 novemberében vezetett expedíció során három szigeten jártak, Taliabu, Peleng és Batudaka szigeteken.

A három szigetből kettőn, Taliabun és Pelengen bukkantak rá a tízből kilenc új madárfajra és alfajra.

A csoport kifejezetten a tengerszint mélységét figyelembe véve, a batimetria alapján választotta ki a három szigetet, vagyis olyanokat, ahol az ott élő fajok a jégkorszak vagy más globális éghajlati esemény során elszigeteltek maradtak.

A Togian-szigetekhez tartozó Batudakán felfedezett új madár alfaj: Togian őserdei légykapó

Fotó: James Eaton/Birdtour Asia/Science

Az újonnan felfedezett madárfajok a legyezőfarkúak nemzetségébe, a füzikefélék, a mézevőfélék és a tücsökmadárfélék családjába tartoznak. A szakemberek a légykapófélék és a rigófélék családjába tartozó alfajokat azonosítottak. Több mint száz év óta először fedeztek fel ilyen nagy számú új madárfajt ilyen kis földrajzi területen.

A skarlátvörös mézevő Taliabu-szigeteki myzomela a lombkoronák lakója

Fotó: James Eaton/Birdtour Asia/Science

A tudósok a madarak DNS-mintáit és rögzített dalukat használták annak meghatározására, hogy új fajokról vagy alfajokról lehet-e szó.

A 10 újonnan leírt madárfaj és alfaj egyike már most súlyosan veszélyeztetett. Mindkét érintett szigeten rendkívüli mértékű az erdőirtás: Pelengen elsősorban a növekvő falusi közösségek földterület és faültetvények miatti igénye okán, Taliabu szigetén pedig a kereskedelmi célú  fakitermelési műveletek révén

– mondta el Rheindt az MNN-nek.

A tudós kifejtette, hisz abban, hogy a világnak új lendületet kell adjon a biológiai sokféleség tudomásulvétele. 2019-ben az élőhelyek drasztikus csökkenése és az éghajlatváltozás következtében világméretű környezeti válság alakult ki, ami veszélyezteti a biológiai sokszínűséget is. Csak azt tudjuk megvédeni, amit ismerünk, ezért is nagyon fontosak az ilyen jellegű felfedezések, hisz megmutatják, milyen sok faj létezhet a világon, ami még felfedezésre vár.

Kiemelt kép: James Eaton/Birdtour Asia/Science

Tíz ritka és különleges madár repült be 2019-ben Magyarországra
Idén is gyönyörű madárkülönlegességeket figyelhettek meg hazánkban a madárbarátok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik