Mozaik

Drasztikusan csökken a madarak száma

Csak az amerikai kontinensről 3 milliárd madár tűnt el.

Mintegy hárommilliárd madár, a teljes madárállomány csaknem 30 százaléka tűnt el 1970 óta az észak-amerikai kontinensről, s az olyan mindennapos madaraknak is csökken a populációja, mint a veréb és a feketerigó, írja az MTI.

Veszélyben a Darwin-pintyek egyedülálló szerelmi dala
A madár énekének torzulása jelentősen befolyásolja szaporodását.

Az amerikai és kanadai kutatók Science című tudományos folyóirat honlapján közzétett tanulmánya szerint a madárállomány ilyen méretű csökkenése jogossá teszi a félelmet, hogy számos közismert faj ugyanarra a sorsra jut, mint vándorgalamb, amelynek populációja az 1900-as évek elején még igen nagy számú volt.

A tanulmány kiemeli, hogy a térség ökoszisztéma-megbomlásának oka többek közt az állatok élőhelyének elvesztése, s a populáció csökkenése egyértelműen azt mutatja, hogy az emberi tevékenység súlyos hatást gyakorol a természetre.

A mintegy hárommilliárd eltűnt madár 90 százalékát 12 madárcsalád teszi ki, köztük van a veréb, az énekes madarak, a pintyőkék és a fecskék. Ezek a mindennapi életünkben jelen lévő madarak fontos szerepet játszanak a táplálkozási láncban és az ökoszisztéma működésében, a magvak elszórásától kezdve a rovarkártevők féken tartásáig.

Különösen nagy számban tűntek el a puszták, prérik madarai, populációjuk 53 százalékkal – több mint 720 millió madár – csökkent 1970 óta.
A tengerpart menti madarak száma is jelentősen csökkent: populációjuk egyharmadát vesztették el. A vándormadarak száma a tavaszi migráció idején 14 százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben – derült ki a tanulmányból.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Csodálatos színekben pompáznak egyes madarak a sötétben
Baglyok, papagájok és sok más madár lenyűgöző mintát mutat UV-fény hatására.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik