Mozaik

Drasztikusan csökken a madarak száma

Csak az amerikai kontinensről 3 milliárd madár tűnt el.
Korábban a témában:

Mintegy hárommilliárd madár, a teljes madárállomány csaknem 30 százaléka tűnt el 1970 óta az észak-amerikai kontinensről, s az olyan mindennapos madaraknak is csökken a populációja, mint a veréb és a feketerigó, írja az MTI.

Veszélyben a Darwin-pintyek egyedülálló szerelmi dala
A madár énekének torzulása jelentősen befolyásolja szaporodását.

Az amerikai és kanadai kutatók Science című tudományos folyóirat honlapján közzétett tanulmánya szerint a madárállomány ilyen méretű csökkenése jogossá teszi a félelmet, hogy számos közismert faj ugyanarra a sorsra jut, mint vándorgalamb, amelynek populációja az 1900-as évek elején még igen nagy számú volt.

A tanulmány kiemeli, hogy a térség ökoszisztéma-megbomlásának oka többek közt az állatok élőhelyének elvesztése, s a populáció csökkenése egyértelműen azt mutatja, hogy az emberi tevékenység súlyos hatást gyakorol a természetre.

A mintegy hárommilliárd eltűnt madár 90 százalékát 12 madárcsalád teszi ki, köztük van a veréb, az énekes madarak, a pintyőkék és a fecskék. Ezek a mindennapi életünkben jelen lévő madarak fontos szerepet játszanak a táplálkozási láncban és az ökoszisztéma működésében, a magvak elszórásától kezdve a rovarkártevők féken tartásáig.

Különösen nagy számban tűntek el a puszták, prérik madarai, populációjuk 53 százalékkal – több mint 720 millió madár – csökkent 1970 óta.
A tengerpart menti madarak száma is jelentősen csökkent: populációjuk egyharmadát vesztették el. A vándormadarak száma a tavaszi migráció idején 14 százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben – derült ki a tanulmányból.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Csodálatos színekben pompáznak egyes madarak a sötétben
Baglyok, papagájok és sok más madár lenyűgöző mintát mutat UV-fény hatására.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.