Mozaik

Rákosi vipera mart meg egy zöld gyíkot, aztán visszanyalt a fagyi

Egy rákos vipera által megmart hím zöld gyík utolsó erejével tudta megakadályozni, hogy támadója táplálékává váljon a Kiskunsági Nemzeti Park területén 2004 óta működő Rákosivipera-védelmi Központban, írta Facebook-oldalán az intézmény.

A nem mindennapi eseménysorozatot drámai felvételeken örökítették meg, az összetűzésről pedig fotónként rövid szöveges beszámolót is írtak.

Első ránézésre egy rákosi vipera zöld gyíkot zsákmányolt

Fotó: Facebook / Hungarian meadow viper project

Közelebbről már kicsit más látszott

Fotó: Facebook / Hungarian meadow viper project

Innen nézve a fejek aránya alapján a gyík állt nyerésre

Fotó: Facebook / Hungarian meadow viper project

A Rákosiviper-védelmi Központ azt is közölte, az állatokat szétválasztották és mindketten jól vannak. Arra az olvasói kérdésre, miszerint ha nem avatkoznak be, vajon túlélte volna a csatát, azt felelték,

nehéz kérdés, de nem kockáztattuk a vipera életét, aki szorultabb helyzetben volt pillanatnyilag. Nem tudjuk, ki kezdte a vitát, de a felek szétválasztása szükségesnek tűnt. A Viperaközpont terráriumaiban a rákosi viperák jóléte az elsődleges szempont. A zöld gyík se szándékosan került össze a viperával.

A gyíkot másnap elengedték, úgy tűnik, nem jutott bele méreg.

A Rákosivipera-védelmi Központ létrehozására 2004-ben azért volt szükség, mert a rákosi vipera természetes, hazai populációjának fogyása olyan méreteket öltött, ami előrevetítette a faj végleges eltűnésének rémképét. A kígyók tenyésztése 10, különböző élőhelyről befogott egyeddel indult és további 6 egyed befogására került sor 2007–2008 során. Mára mintegy 700 vipera él a Központban. Ez a szám azért is jelentős, mert becslések szerint a vadon élő egyedek száma a Kárpát-medencében kb. 500 lehet.

Ha Magyarországon nem tudják megvédeni, ez a faj kihal a Földről
A veszélyeztetett fajt visszatelepítik a szakemberek a Hanságba.
Olvasói sztorik