Mozaik

Ha Magyarországon nem tudják megvédeni, ez a faj kihal a Földről

Rákosi viperákat telepítenek vissza a szakemberek a Hanságba, az évek óta futó program keretében a héten újabb egyedeket engedtek szabadon a Lébény közelében lévő zárt és biztonságos gyepterületen, írja a Kisalföld.

A lap cikke szerint a kis termetű kígyók Magyarország féltett kincsei közé tartoznak, ugyanis a legveszélyeztetettebb faj hazánkban.

Ha itt nem tudjuk megvédeni, ez a faj kihal, eltűnik a Földről. Kötelességünk biztosítani a jövőjét és büszkék is lehetünk rá, hogy ilyen állatunk csak nekünk van. Ha nem segítenénk évek óta, már egy sem élne

– fogalmazott Kulcsárné Roth Matthaea útban a Lébény melletti zárt és fokozottan védett terület felé.

A természetvédők munkájuk során a kígyókkal szemben az emberekben gyakran ösztönös irtózást tapasztalnak, pedig a rákosi viperában nincs semmi félelmetes.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Nem nagyon nő meg félméteresnél nagyobbra, s csupán ujjnyi vastag. Bár van méregfoga, gyenge mérgét a tápláléka – sáskák, apró rágcsálók – elejtésére használja, embert azért sem mar meg, mert csak azokkal találkozik, akik épp vele foglalkoznak

– nyilatkozott Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési osztályának vezetője.

Az EU Life+ programja támogatja a rákosi vipera megmentését, aminek kiskunsági központjában több száz kis kígyó született már. Több visszatelepítés volt az elmúlt években, elsősorban a Kiskunsági Nemzeti Parkban, de a Hanságban is.

A nagyobb példányok jeladót kaptak, ennek segítségével a kutatók nyomon követhetik a szabadon engedett kígyók mozgását, szokásait, ezeket megismerve a védelmi munka is hatékonyabb lehet.

A rákosi vipera kerüli az ember társaságát, véletlen találkozásra vele nincsen esély.

Annyira ritka és oly mértékben rejtőzködő, hogy szinte kizárt a találkozás. Halpern Bálint, a viperavédelmi program vezetője arról beszélt, hogy amikor társaival – kutatási céllal – keresni kezdik a szabadon engedett egyedeket, órákba, nemritkán tíz órába is telik, mire megtalálnak egyet, pedig ők tudják, hol kell keresgélniük.

Kiemelt kép: Halpern Bálint / MME

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik