Virágzó vidékünk

Ritka madár kalandozott a Mátrában

Csak átvonulóban tűnik fel hazánkban a szépséges rigóféle.

Az örvös rigó Európa magashegységeiben és Észak-Európában fészkelő madárfaj. Rendkívül ritkán kerül szem elé ez a gyönyörű madár, ám Molnár Márton természetőrnek sikerült lencsevégre kapnia, írja a Bükki Nemzeti Park.

Mérete, testfelépítése és viselkedése hasonlít a hazánkban jól ismert fekete rigóéhoz, mellén azonban fehér örv húzódik, és az evezőtollainak jól látható fehér szegései vannak, ami miatt röptében a szárnya világosnak tűnik.

Fotó: Orbán Zoltán/MME

Örvös rigó

A fekete rigóhoz hasonló megjelenésű madár, de a hímek begyén lévő fehér félhold alakú mintázat, valamint tollainak pikkelyszerű fehér szegései alapján attól könnyen elkülöníthető. Hazánkban igen kis számban, de rendszeresen átvonul. Leginkább márciusban és az októberben találkozhatunk vele.

Ez az alfaj Közép- és Dél-Európában fészkel, és hazánkon rendszeresen átvonul. Mégis nagyon ritkán kerül szem elé ez a gyönyörű faj. Ennek oka az lehet, hogy kis számban haladnak át hazánkon, és azt is gyorsan teszik.

Sosem repült Magyarországról ilyen messzire énekes rigó
A Hortobágyi Vonuláskutató Állomás szenzációként tálalta a hírt.

Évente mindössze néhányszor figyelik meg itthon. Ezért is különlegesség, hogy a napokban a Mátrai Tájegységben is sikerült észlelni egy „alpestris” alfajhoz tartozó hím példányt, amint énekes rigók csapatával vonult.

Főként március végén és április elején találkozhatunk vele, rendszerint énekes rigók és fekete rigók csapataiba vegyülve.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Andrej Chudý

Megjelent Magyarországon Európa legkisebb rigófaja
A kamondi kastélykert évszázados ostorfáinak a bogyóit dézsmálják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik