Virágzó vidékünk

Ritka madarat fotóztak a Mecsekben

A kis légykapó Eurázsia középső részén honos, erdők lombkoronájának lakója, a Mecsek ritka fészkelője.

Már javában zajlik a madárvonulás. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nagy madárcsapatok gyűlnek össze, és látványosan repülnek dél felé, persze ez is előfordul például a gólyák esetében, jellemzőbb azonban, hogy csendesen, szinte észrevétlenül megtelnek az árokpartok bokrosai halkan bujkáló poszátákkal, rigókkal – írja a Duna-Dráva Nemzeti Park a Facebook-oldalán.

Szarvasbőgés miatt korlátozták az erdőjárást a Mecsekben
Ha valaki az éjszakai erdőre kíváncsi, annak két éjszakai túrát javasolnak.

A rétek, gazosok mentén egyre több a csuk, a gébics, az erdőszegélyekben pedig rendre lehet hallani a füzikék, légykapók hívóhangjait. Ezek a madarak egy-egy jó táplálkozóterületen hetekig is elidőznek, aztán egy hidegfront továbbviszi őket, helyükre pedig újabb madarak érkeznek.

Ez az időszak roppant izgalmas, mert szinte bárhol, bármikor bele lehet botlani valami ritkaságba. Így történt ez a Mecsekben is, ahol a természetvédő őr kis légykapót tudott lencsevégre kapni. A faj a Mecsek ritka, alkalmi fészkelője. Sokszor évek telnek el egy-egy megfigyelés között, érthető tehát a madárral való találkozás öröme.

A madarat most Völgyi Sándornak, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársának sikerült megörökítenie:

A kis légykapó Eurázsia középső részén honos, erdők lombkoronájának lakója. Hosszútávú vonuló, telelni délre vonul. Áprilistól szeptemberig tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő az öreg bükkösök patakvölgyeiben. Hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

24 zengőaljai testvértelepülése van egy bajor kisvárosnak
15 éve tart a kapcsolat, a jubileumot szeptember 7-én Németországban ünneplik meg.
Olvasói sztorik