Mozaik

24 zengőaljai testvértelepülése van egy bajor kisvárosnak

15 éve tart a kapcsolat, a jubileumot szeptember 7-én Németországban ünneplik meg.

A pécsváradi székhelyű Zengőalja Térségi Fejlesztési Társulás a korábbi kistérségi társulás örökségén jött létre, bár a jelenlegi 24 tagtelepülés közötti kapcsolat sokkal korábbi. A települések többsége ugyanis Árpád-kori, a Szent István által 998-ban alapított pécsváradi bencés apátság birtokához tartoztak. Ezért sem véletlen, hogy a történelmi kapcsolat máig szervesen fogja össze a Zengő-vidék településeit. A társulás 24 tagönkormányzata között egyetlen várost – Pécsváradot – és többségében aprófalvakat találunk, megközelítőleg 13 ezer lakossal.

Pécsvárad

Pécsvárad a Szent István által 998-ban alapított monostor által vált országos jelentőségű állam- és egyházszervezési központtá, így több mint ezer esztendeje szerves központja egy kisebb tájegységnek, a Keleti-Mecseknek. A Baranya megyei, Pécstől 15 kilométerre fekvő település már a középkorban is városi ranggal bírt. A  várost a Mecsek legmagasabb csúcsa, a 682 méter magas Zengő őrzi északról, mely erdős lankáival ideális kirándulóterep.

Fotó: Kótsch Petra

Az országban egyedülálló módon a társulás települései 15 évvel ezelőtt közösen kötöttek testvérvárosi szerződést a bajor Unterschleissheim városával, melyet azóta is aktívan ápolnak: élményteli találkozók, közös programok, inspiráló szakmai látogatások és őszinte barátságok jelzik a sikeres együttműködést.

Ennek jegyében a 15 éves jubileum alkalmából szeptember első hétvégéjén a bajor kisvárosban fogadják a német vendéglátók a zengőalja képviselőit. Az alkalomra Kótsch Petra 24 gyönyörű roll-upot készített a társulás településeiről, melyeket a németországi találkozón kerülnek kiállításra. Előtte azonban, mintegy „próbaképpen”, már a pécsváradi várban is láthatták azokat az érdeklődők az elmúlt napokban.

Fotó: Kótsch Petra

A Zengőalja Térségi Fejlesztési Társulás települései

Apátvarasd, Berkesd, Ellend, Erdősmecske, Erzsébet, Fazekasboda, Feked, Geresdlak, Hidas, Hosszúhetény, Kátoly, Kékesd, Lovászhetény, Martonfa, Mecseknádasd, Nagypall, Óbánya, Ófalu, Pécsvárad, Pereked, Szellő, Szilágy, Véménd, Zengővárkony

A társulás települései nem üres kézzel érkeznek a randevúra. A München mellett elterülő városka szokásos szombati termelői piacán kínálják majd a Zengőalja kézműves termékeit, magyaros specialitásait.

Kiemelt kép: Kótsch Petra

Olvasói sztorik