Virágzó vidékünk

Szentandrások ismerkednek az abaúji biokertészettel

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 05. 08. 15:56

Közös zászlójuk és címerük is van.
Korábban a témában:

Az ország hat, Szentandrás nevet viselő települése a hagyományteremtés gondolatával 1996-ban szervezte meg első ízben a „Szentandrások találkozóját”: a házigazda Jászszentandrás, a további öt résztvevő község pedig Békésszentandrás, Rábaszentandrás, Tornaszentandrás, Nemesszentandrás, valamint Hernádszentandrás volt.

Azóta – egy kivételével – minden év májusában vagy júniusában más-más Szentandrás látja vendégül testvértelepüléseit. Évről-évre népszerűbb a kétnapos találkozó, melyen a közös testületi ülésen kívül számos kulturális programmal bővülnek az események, és fogalmazódnak meg közös célok, további – akár gazdasági természetű – együttműködések.

A 2006. évi találkozóra elkészült a hat Szentandrás közös zászlója, a 2012. évi találkozóra pedig a Szentandrások címere is. Ugyanebben az évben Hernádszentandráson az összetartozás szimbólumaként felavatták a „Szentandrások a Kárpát-medencében” emlékművet, mely egy 7 méter magas tölgyfa oszlopon mind a 14 „Szentandrás” nevű települést külön táblán láttatja, elhelyezkedésük irányába fordítva, a Hernádszentandrástól való távolságának feltüntetésével.

A Kárpát-medencében található 14 Szentandrás nevű település is tett már lépéseket egymás irányába, és megfogalmazódott a rendszeres találkozók, a kölcsönös együttműködés igénye.

A határon túli Szentandrás nevű települések

Románia

Biharszentandrás, Hunyadszentandrás, Mezőszentandrás, Temesszentandrás, Sajószentandrás

Szlovákia

Garamszentandrás, Lipótszentandrás

Ausztria

Mosonszentandrás

2018. május 11-12-én Hernádszentandrás (BioSzentandrás) ad otthont a XXII. Szentandrások találkozójának, melynek részeként nyilvános koncertet ad Steve Taylor – Szabó pánsípművész 2018. május 11-én pénteken 17.00 órától a hernádszentandrási református templomban.

Fotó: Facebook/BioSzentandrás

Az esemény másnapján a tartalmas programok mellett nem maradhat el BioSzentandrás kertészetének és termékeinek bemutatkozása sem, mely márka az abaúji térség és az ország számára is egyaránt ismertté vált az utóbbi években.

Kiemelt kép: Facebook/BioSzentandrás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Scotts Head Dominica is a small fishing village in Domica, Caribbean Island. It is the meeting point of Atlantic Ocean and the Caribbean Sea (Soufriere Bay). Scotts Head is famous of its snorkeling and diving places. Soufriere Bay was formed by a volcanic crater. The famous dive site of Champagne is located near Soufriere, where mild volcanic activity sends bubbles of warm air up through the water.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.