Virágzó vidékünk

Szentandrások ismerkednek az abaúji biokertészettel

Közös zászlójuk és címerük is van.

Az ország hat, Szentandrás nevet viselő települése a hagyományteremtés gondolatával 1996-ban szervezte meg első ízben a „Szentandrások találkozóját”: a házigazda Jászszentandrás, a további öt résztvevő község pedig Békésszentandrás, Rábaszentandrás, Tornaszentandrás, Nemesszentandrás, valamint Hernádszentandrás volt.

Azóta – egy kivételével – minden év májusában vagy júniusában más-más Szentandrás látja vendégül testvértelepüléseit. Évről-évre népszerűbb a kétnapos találkozó, melyen a közös testületi ülésen kívül számos kulturális programmal bővülnek az események, és fogalmazódnak meg közös célok, további – akár gazdasági természetű – együttműködések.

A 2006. évi találkozóra elkészült a hat Szentandrás közös zászlója, a 2012. évi találkozóra pedig a Szentandrások címere is. Ugyanebben az évben Hernádszentandráson az összetartozás szimbólumaként felavatták a „Szentandrások a Kárpát-medencében” emlékművet, mely egy 7 méter magas tölgyfa oszlopon mind a 14 „Szentandrás” nevű települést külön táblán láttatja, elhelyezkedésük irányába fordítva, a Hernádszentandrástól való távolságának feltüntetésével.

A Kárpát-medencében található 14 Szentandrás nevű település is tett már lépéseket egymás irányába, és megfogalmazódott a rendszeres találkozók, a kölcsönös együttműködés igénye.

A határon túli Szentandrás nevű települések

Románia

Biharszentandrás, Hunyadszentandrás, Mezőszentandrás, Temesszentandrás, Sajószentandrás

Szlovákia

Garamszentandrás, Lipótszentandrás

Ausztria

Mosonszentandrás

2018. május 11-12-én Hernádszentandrás (BioSzentandrás) ad otthont a XXII. Szentandrások találkozójának, melynek részeként nyilvános koncertet ad Steve Taylor – Szabó pánsípművész 2018. május 11-én pénteken 17.00 órától a hernádszentandrási református templomban.

Fotó: Facebook/BioSzentandrás

Az esemény másnapján a tartalmas programok mellett nem maradhat el BioSzentandrás kertészetének és termékeinek bemutatkozása sem, mely márka az abaúji térség és az ország számára is egyaránt ismertté vált az utóbbi években.

Kiemelt kép: Facebook/BioSzentandrás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik