Életmód

Biogazdaság működik egy hatalmas pláza tetején

Valóságos zöld várost alakítottak ki tízezer tő növénnyel.
Korábban a témában:

Izrael legrégebbi bevásárlóközpontjának, a Tel Aviv szívében lévő Dizengoff Centernek a tetején egész évben termelnek: 17 féle zöldség- és gyógynövényfajta nő a 750 négyzetméteres területen.

Üres hely nincs, mert a frissen kiszedett, és a plázában árusított biotermékek helyére azonnal új palánta kerül, így – legyen bármilyen évszak – folyamatosan tízezer tő növény gondozásáról kell gondoskodni.

A 2015-től működő farm a városi kertészeknek is jó példa. Gazdái ugyanakkor igyekeznek rávilágítani a fenntartható fejlődésre. Azt hangoztatják, hogy jelenleg a világ népességének több mint 54 százaléka él városokban, és ez az arány 2050-re várhatóan 66 százalékra nő.

A többnyire a vidékre jellemző élelmiszertermelést így a városokban is bővíteni szükséges, ennek pedig egyik lehetséges útja a „tetőtéri farmgazdálkodás.”

A növényeket úgynevezett hidrokultúrás technikával termesztik.

Ez nem talaj közvetítésével, hanem tápfolyadék használatával működik. A növény nem a talajban – azaz nem földben – növekszik, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban, mint például perlit, kavics,agyaggolyó kőzetgyapot.

A technikának köszönhetően a zöldségek kétszer olyan gyorsan nőnek mintha földben fejlődnének, kevesebb a vízhasználat, és a növény csak nagyon ritkán betegszik meg.

Videón is gyönyörködhetünk a látványban

Via Inhabitat

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.