Virágzó vidékünk

Albínó madárkát fotóztak a Bükkben

A csicsörke leginkább napscsibéhez hasonlít a felvételen.

A pintyfélék családjába tartozó csicsörke közeli rokona a kanáriként ismert díszmadárnak. Ősei az észak-afrikai Atlasz-hegység örökzöld régióiban éltek, mára Európa legészakibb területeit kivéve mindenütt megtalálhatók. A többnyire vonuló faj egyedi kora tavasszal érkeznek hazánkba, és október végén vonulnak el. Telelőhelyeik Dél-Európában és Észak-Afrikában ismertek. Magyarországon 50-100 ezer párra becsülik a költőállományát.

Ezen a képen a csicsörke minden jellemzője jól kivehető – Fotó: Charles J. Sharp/Wikimedia Commons

A csicsörke az egyik legkisebb madár az európai pintyek között. Teste 11-12 centiméteres, tollazata rövid. A hímek citromsárga színű fejrésze összetéveszthetetlen, míg a nőstények és a nem kifejlett egyedek sokkal kevésbé sárgák, kivéve talán a farrészüket.

Fő jellegzetességeitől igen eltérő és ritkaságnak számító albinó csicsörkét sikerült lencsevégre kapni Szilvásváradon, írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. Az albinizmus a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg, és a melanin nevű festékanyag hiánya okozza. A madarak színezetét nem csak a melanin alakítja ki, hozzájárulnak még a karotinoidok és a toll szerkezete is.

A Szilvásváradon lefotózott madárka – kiemelt képünkön – úgy néz ki, mint egy naposcsibe.

A madár nem szorul kézből etetésre, a videón valószínűleg egy mentett csicsörke fióka látható

Kiemelt kép: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Alig 5 grammos hazánk legkisebb madara
Meglehetősen bizalmas, olykor méterekre megközelíti az embert.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik