Mozaik

Utat nyitottak a pusztában a bugaci viperáknak

400 méteres átjárót alakítanak ki a kígyóknak két erdőterület között.

A természetes élőhelyek feldarabolódása és az ezzel járó izoláció egyre nagyobb problémát jelent a repülni nem képes, kis életterű állatfajok számára. Ezek közé tartozik a rejtőzködő életmódot folytató rákosi vipera is, írja a Kiskunsági Nemzeti Park.

Mára ez a kígyó a magyar gerinces fauna legveszélyeztetettebb faja lett. Vadon élő állománya a védelmi intézkedéseknek köszönhetően még mindig csak 700-1000 példány lehet. Ráadásul ez az alfaj a Kárpát-medencében csak Erdélyben és Magyarországon fordul elő. Hazánkban a Hanság és a Kiskunság gyepein, legelőin maradtak fenn kisebb állományai. A Kiskunságban Dabas, Táborfalva és Kunpeszér környékén, illetve a bugaci pusztákon találhatóak meg.

Ha Magyarországon nem tudják megvédeni, ez a faj kihal a Földről
A veszélyeztetett fajt visszatelepítik a szakemberek a Hanságba.

Bugaci két élőhelye a Nagypuszta és az egykori katonai lőtér, a Tolvajos. A két területet egy zömmel idegenhonos fajokból – akác, erdei fenyő – álló erdőtömb választja el egymástól. Az apró termetű kígyónak az erdő áthatolhatatlan akadályt jelent, így a két populáció nem tud genetikailag keveredni egymással.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egy uniós projekt támogatásával a tájidegen fafajokból álló erdő 15 hektárosy részének letermelésével és a terület visszagyepesítésével most kapcsolatot teremt a két terület között. Így nem csak újra összeköttetésbe kerülnek egymással a vipera-populációk, hanem megnöveljük az élőhelyüket is.

Fotó: Pellinger Attila/Wikimedia Commons

A tél folyamán az igazgatóság letermelte a viperák számára akadályt képező akácos-fenyves faültetvényt, meghagyva benne az őshonos fafajok kisebb csoportjait, így a későbbiekben reményeik szerint itt egy fás legelő jön majd létre. A természetes visszagyepesedési folyamat sebessége határozza majd meg, hogy mikor tudják használni a 400 méter széles átjárót a viperák, és mikor tud újra keveredni a két állomány.

Rákosi vipera

A rákosi vipera az európai elterjedésű Vipera ursinii fajcsoport síkvidéki alfaja. Ez a kistermetű kígyó – a hímek maximum 40-45, a nőstények 50-60 centisre nőnek – számos állat étlapján szerepel. Vadásznak rá gólyák, gémek, a szalakóta, a fácán, a túzok, de a róka, a borz és a vaddisznó még a földalatti rejtekéről is kiássa. A faj fokozottan védett, eszmei értéke egymillió forint.

Kiemelt kép: Flick/Nicola Rachmé

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik