Mozaik

Vízisiklókat lakmároznak az Alföldön nyaraló kígyászölyvek

Látványos, ahogyan a gyepek fölött 50-80 méter magasságban keringve keresik a zsákmányt.

Idén a szokásosnál korábban, már júniusban felbukkant az első átnyaraló kígyászölyv a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén, július elején újabb példányt regisztráltak, írta a nemzeti park.

Fotó: Wikimedia Commons

Magyarországon a kígyászölyv nagyon ritka madár, alig 50 pár költ a hegyvidékek lábánál. A dél-alföldi tájakon jellemzően csak a tavaszi és őszi vonuláskor bukkannak fel, de mint ezúttal is, már a nyár közepén megjelennek itt átnyaraló példányok, melyek általában fiatal madarak, illetve olyan idősebb példányok, amelyeknek költése sikertelennek bizonyult.

Az esőzéseknek köszönhetően a most észlelt kígyászölyvek a gyulai határrész Nagy-Csattogó nevű területén és  a Kígyósi Nagyerdő melletti füves részen nagy felhozatalt találnak most kedvenc táplálékukból, a vízisiklóból.

A kígyászölyvekre jellemző, hogy általában a fák csúcsain töltik az éjszakákat. Portyázni akkor indulnak, amikor a reggeli napfény hatására a vízisiklók kezdenek felmelegedni, de még nem mozognak olyan fürgén. Ilyenkor igen látványos, ahogyan a rövidfüvű gyepek fölött 50-80 méter magasságban keringve – gyakran a vércsékhez hasonlóan szitálva – keresik a zsákmányt.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Facebook/Satisha Sarakki

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik