Mozaik

Fél évszázad után költ ez a madár a Csaj-tavon

Mészáros Csaba / KNPI
Mészáros Csaba / KNPI

Fél évszázad után ismét költ kis csér a Csaj-tavon, közölte honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park.

A kis csér (Sterna albifrons) Európa legkisebb csérféléje, a Duna és a Dráva kavicszátonyain, a Kiskunságban és a Hortobágyon mindig is csak kis számban fészkelt.

A kiskunsági Csaj-tónál legutóbb 1970-ben volt sikeres költés, melyről akkor Bankovics Attila számolt be. Mivel a költőhely a következő évben árasztás alá került, így el is tűnt innen a faj.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság idén a halastórendszer 9-es tóegységében alacsonyan tartott vízszinttel zátonyokat hozott létre, melyek kiváló fészkelőhelyet nyújtanak a partimadaraknak, sirályoknak, cséreknek, olvasható a közleményben.

A zátonyokon 260-275 pár gulipán, 54 pár gólyatöcs és 14 pár küszvágó csér rakott fészket, amely már önmagában is nagy eredmény. Madarászkörökben különösen nagy izgalmat kelt, hogy három pár kis csér is fészkelésbe kezdett.

Jelenlétüket és násztevékenységüket többen is észlelték már június folyamán, de Szél Antalnak, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának sikerült azt is megfigyelnie, hogy két párnak már tojásos fészekalja van.

Kapcsolódó
Majd egy évtized után bukkant fel ez a madárritkaság Magyarországon
Ázsiai elterjedésű faj látogatott hazánkba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik