Getty Images
Mozaik

Fészkelésbe kezdtek a „hóhér” madarak

A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira visszatértek és fészkelésbe kezdtek a tövisszúró gébicsek.

A park honlapja szerint a különleges madár nyílt területek melletti fás-bokros részek lakója, így a kardoskúti Fehér-tavat övező pusztarészeken is gyakran találkozhatunk vele az utak menti bokrok, fasorok környékén, ahol megfelelő fészkelőhelyet és táplálékot is talál magának.

A nemek eltérő színezetűek, a hím madár tollazata látványosabb. Fejtetetője és tarkója hamuszürke, szemsávja fekete, az arca fehér, a hát és a felső szárnyfedők rozsdavörösek.

Getty Images

A hím madár több fészkelő helyet is mutat a párjának, melyet végül a tojó választ ki és ő költi ki a tojásokat. A fészek alacsonyan, maximum 2 méteres magasságban épül, valamely tüskés cserje (kökény, galagonya, vadrózsa) sűrűjében. A fiókák etetésében mindkét madár részt vesz. A tövisszúró gébics úgynevezett vártamadár, azaz előszeretettel ül ki egy alkalmas megfigyelő helyre, és onnan les a zsákmányára, amely a rovarokon kívül kisebb békákból, gyíkokból, esetleg madárfiókákból áll.

Különös és jellegzetes viselkedése, hogy a zsákmánya egy részét, amelyet tartalékolni kíván, tövisre, hegyes ágra szúrja, valósággal karóba húzza. Az elnevezése is erről árulkodik: még a tudományos nevének (Lanius) jelentése is „hóhér”.

Vonuló madár, a telet Afrikában, a Szaharán túli területeken tölti, és viszonylag későn, április végén, május elején tér vissza hozzánk.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2006-ban „Az év madarává” választotta.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik