Virágzó vidékünk

Majd egy évtized után bukkant fel ez a madárritkaság Magyarországon

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai május 8-án egy fehérfarkú lilebíbicet figyeltek meg a Kígyósi-pusztán.

A park honlapja szerint a madárritkaság utolsó regisztrált előkerülése hazánk területéről 2012-ből származik. A Körös-Maros Nemzeti Parkban ez a második előfordulása. Az első megfigyelése Cserebökényben, a Veres Zoltán-pusztán volt 1997 őszén. Békés megyéből a mostani az első hivatalos adata a fajnak.

A fehérfarkú lilebíbic ázsiai elterjedésű madár. Magyarországon rendkívül ritkán vendégeskedik, eddig tizenhárom alkalommal, összesen tizenhat példányt figyeltek meg az ország területén. Legutóbb 2012-ben, a Fejér megyei Dinnyési-fertőn bukkant fel egy példány.

Az ivarérett (adult) madár a Kígyósi-puszta nyílt, tocsogós területrészén szállt le, s ott más partimadarak (bíbicek, nagy godák, piroslábú és réti cankók) társaságában táplálkozott, majd továbbrepült.

A fehérfarkú lilebíbic alakra és méretre is hasonlít a bíbichez, tollának színezete azonban más. Felsőteste szürkésbarna, nyaka sötétszürke, hasa rózsaszínes, lába citromsárga.

Kapcsolódó
1932 óta most másodszor látták ezt a madarat Magyarországon
Sikerült is lefotózni a ritka szárnyast.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik