Virágzó vidékünk

Magyarországon korábban sosem látott madárfajt figyeltek meg Akasztónál

Trombitás sivatagpintyet talált hétfőn Akasztó mellett Bárdos Tibor, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetője, számolt be róla a Birding Hungary a Facebook-oldalán.

Ez a faj egy igazi ritkaság Közép-Európában, és ez az első hazai előfordulása. Mi több, nemcsak Magyarországon, hanem a Kárpát-medencében sem volt még észlelése ennek a madárfajnak.

Ha a hazai Nomenclator Bizottság is elfogadja az adatot, akkor hivatalosan is elmondhatjuk, hogy új fajjal bővült a hazai fajlista.

A Kiskunsági Nemzeti Park honlapja szerint az Akasztónál megfigyelt tojó két percig mutatta magát, majd berepült egy közeli szőlőültetvénybe. Azóta sok madarász kereste már, de nem került újra szem elé.

Bárdos Tibor

A Wikipedia szerint a trombitás sivatagpinty Spanyolországban, a Kanári-szigeteken, Afrika északi részén, Ázsia keleti és középső területein honos. Kóborlásai során eljut Európa északi részére is. Testhossza 12,5-15 centiméter, testtömege 16-25 gramm.

Az elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma pedig stabil. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel.

Kapcsolódó
Lelőttek egy Magyarországról kipusztult madarat Szabolcsban
Jeladóját egy folyóparton találták meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik