Virágzó vidékünk

Ritka madárvendég nézett szét a kardoskúti pusztán

kmnp.hu / Szél Antal István
kmnp.hu / Szél Antal István
A kardoskúti Fehér-tó környékén az utóbbi években még átrepülő vendégként sem láttak ugartyúkot, ezért számít rendkívülinek az észlelés.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szeptember 2-án egy átrepülő ugartyúkot figyeltek meg a kardoskúti Fehér-tó közelében – írták a nemzeti park oldalán.

Kapcsolódó
21 év után újra óriási mázlija volt egy magyar madarásznak
2001 után újra találkozott egy hazánkban rendkívül ritkának számító fajjal.

Az éjszaka aktív madár rejtett életmódja miatt ritkán kerül a madarászok szeme elé. Míg az 1980-as években még Magyarországon legalább 200 pár költött, az utóbbi évtizedekben drasztikusan lecsökkent a fészkelő ugartyúkok száma. Jelenleg az állományt mindössze 25-40 párra becsülik.

facebook / Bartol István / knpi

A napokban észlelt madár a tó nyugati felénél repült a gyepek felett. Mivel jelenleg itt kopár a táj, valószínűleg ez hozhatta meg a kedvét, hogy körbenézzen a pusztán.

A lilealkatúak rendjéhez tartozó madár lába hosszú, csőre és szeme citromsárga, tollazata földszínű, szürkés-barnás árnyalatú. Népies neve, a bagolyfejű lile arra utal, hogy feje és szeme a testéhez képest nagyon nagy.

Az ugartyúk a rövid füvű, szinte kopár területeket, a szikes pusztákat és azok környezetében lévő szántóterületeket kedveli. Megmentésének egyik kulcsa a legeltetéses állattartás visszahozása az alföldi gyepeken és a szikes tavak környékén.

Kapcsolódó
Ritka madarak gyülekeznek afrikai telelésükre a Nagykunságban
Jelenleg a legjelentősebb gyülekezőhelyen 76 példány tartózkodik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik