Mozaik

21 év után újra óriási mázlija volt egy magyar madarásznak

Selmeczi Kovács Ádám / Birding Hungary
Selmeczi Kovács Ádám / Birding Hungary

Óriási szerencséje volt Selmeczi Kovács Ádámnak, aki 21 év elteltével újra látott egy rendkívül ritka madarat Magyarországon, írja a Turista Magazin.

A madarász 2001 után a napokban találkozott egy fecskesirállyal, amit le is fotózott, ezzel hazánkban ez a 9. észlelés.

A cikk szerint mindkét példányt a Duna mentén látta Ádám, a mostanit a nagymarosi szakaszon, a 21 évvel ezelőttit pedig Verőcén, amely akkor a 3. magyar észlelés volt.

Selmeczi Kovács Ádám / Birding Hungary

A fecskesirály első magyarországi észlelése 1941-ben volt a Duna káposztásmegyeri szakaszán.

A fecskesirály valamivel kisebb, mint a dankasirály, illetve míg az utóbbinál a nyári tollazatra jellemző csuklya sötét csokoládébarna, addig a nálunk ritkaságnak számító fecskesirálynak feketésszürke

– írja a Turista Magazin.

Ráadásul a nyári tollazat jóval tovább megmarad ősszel a fecskesirályon, ezért ha szeptemberben látunk egy ilyen sötét csuklyás madarat, akkor gyanakodhatunk, hogy hozzá van szerencsénk.

A fecskesirály (Xema sabini) Észak-Amerika és Észak-Szibéria sarkvidékein elterjedt faj, nyílt, sziklás tengerpartokon fészkel. Télen Dél-Afrika partvidékéig vonul telelni, és mivel főleg a nyílt tengeren van a vonulási útja, ezért ritkán kerül szem elé, még a partok mentén is. A kontinens belsejében pedig csak elvétve bukkan fel, ezért is számít nagyon nagy dolognak magyarországi észlelése. Főleg apró gerinctelenekkel és halakkal táplálkozik, állománya stabil, hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Kapcsolódó
Összetojás: kilenc fiókát nevelt fel Cserebökényben egy szalakótapár
Egyszer volt hasonlóra példa eddig Magyarország ezt megelőzően.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik