Virágzó vidékünk

Újra költ a szalakóta a Dél-Mezőföldön

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A szalakóta a 80-as évekre gyakorlatilag kipusztult a Dunántúlról.

Folyamatosan csökkent a szalakótaállomány az élőhelyének zsugorodása miatt, a 80-as években a Dunántúlról gyakorlatilag kipusztult és már csak a Dunától keletre volt megtalálható – írják a Duna-Dráva Nemzeti Park honlapján.

Kapcsolódó
50 év után kelt ki szalakóta fióka Nógrád megyében
Az 1970-es évek óta nem volt hasonlóra példa.

Mára a Duna-Tisza közi állomány száma stabilizálódott, ez az aktív természetvédelmi törekvéseknek is köszönhető. Pár éve a Dunántúlon is megjelent újra az észak-mezőföldi gyepeken. Két éve a Dél-Mezőföld északi határán, Madocsán, mezőgazdasági környezetben leköltött egy pár.

Idén először sikeresen foglalt egy pár a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet Nagydorogi Szenes-legelőjén, egy magányos fára direkt a számára kihelyezett odút. Később Németkér határában is sikerült egy kirepült fiatal madarat megfigyelni.

A madarak szeptember elején Afrikába repülnek, az Egyenlítőtől délre töltik a telet és tavasszal remélhetőleg, újra láthatjuk őket.

A szalakóta a nyílt területek erdőségekkel tagolt térségek madara. Hazánkban a múlt század elején még gyakori költő fajunk volt, a puszta, a nagy kiterjedésű legeltetett vagy kaszált gyepek rendszeres madara volt. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Kapcsolódó
Lelőttek egy magyar gyűrűs szalakótát Egyiptomban
Ez a második szalakóta megkerülés Egyiptomból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik